Bedre forståelse av barn og unges deltakelse i fritidsaktiviteter

Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor har overlevert en omfattende kunnskapsoppsummering til Kultur- og likestillingsdepartementet om barn og unges deltakelse i organiserte fritidsaktiviteter.

Bildet viser en ung jente som står i mål på en fotballbane.

– Dette er kunnskap som kommer til nytte. Oppsummeringen er aktuell både når det gjelder regjeringens samfunnsoppdrag om inkludering og arbeidet med handlingsplanen for deltakelse, hvor den er en del av grunnlaget for planen. Det er utrolig viktig at politikerne har det rette underlaget for å fatte de riktige beslutningene, sier Daniel Arnesen, en av forskerne bak kunnskapsoppsummeringen.

Formålet med kunnskapsoppsummeringen er å få bedre oversikt over norsk og nordisk forskning om barn og unges deltakelse i fritidsaktiviteter og hva den finner om barrierer og drivere for deltakelsen, samt å identifisere kunnskapshull og behov for framtidig forskning på området. Oppsummeringen tar for seg forskning om barn, unge og unge voksne fra 0 til 25 år, og deres deltakelse i aktiviteter innen idrett, kultur og friluftsliv.

Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor har over tid bygget opp en stor mengde kunnskap om hva som står i veien for deltakelse og inkludering og har blant annet sett på hvordan deltakelse i fritidsaktiviteter kan være en kilde til tilhørighet, identitet og mestring for barn og unge.

Manglende inkludering kan gi frafall senere i livet

Gjennom arbeidet med kunnskapsoppsummeringen har forskerne stilt spørsmål om hvordan barn og unges deltakelse og frafall i organiserte fritidsaktiviteter varierer basert på mange ulike faktorer.

– Vi ser at alt fra kjønn, alder, sosioøkonomisk status, etnisitet og funksjonsnedsettelse er ting som spiller inn, sier Arnesen.

– Unges deltakelse i organiserte fritidsaktiviteter kan henge sammen med hvordan ting går ellers både i oppveksten og senere i livet, for eksempel når det gjelder livsmestring og fysisk aktivitet.

Forskerne peker i kunnskapsoppsummeringen på flere behov for videre forskning. Kulturaktiviteter og organisert friluftsliv må dekkes bedre, og det bør bli en bedre samordning av eksisterende datagrunnlag.

– I tillegg trenger vi mer kunnskap om hvilken innvirkning kjønn, etnisitet og sosioøkonomisk status virker på tvers av felt, og vi bør se mer på deltakelsen til barn og unge med funksjonsnedsettelser, sier Arnesen.   

Forskerne ønsker seg også mer forskning på ulike eksklusjonsrisikoer, mer kunnskap om frafall og deltakelse utenom organiserte aktiviteter, og en bedre forståelse av effekten av kostnader og kostnadsnivå. Kunnskapsoppsummeringen er likevel en god start, sier Arnesen.

– Denne kunnskapen kan bidra til å informere og forme fremtidig politikk og tiltak for å fremme inkludering og deltakelse i fritidsaktiviteter blant alle barn og unge.

Kunnskapsoppsummeringen løfter også problemstillinger som inngår i prosjektet Inkludering av barn og unge i organiserte fritidsaktiviteter i norske lokalsamfunn (ICYVOL) som Institutt for samfunnsforskning har sammen med Velferdsforskningsinstituttet NOVA og partnere utenfor sektoren. Nøkkelinnsikter fra ICYVOL-prosjektet kan du lese her. 

Av Iver Kleiven
Publisert 23. apr. 2024 12:31 - Sist endret 23. apr. 2024 12:31