English version of this page
Avsluttet prosjekt

Demokrati, religionsfrihet og kvinners menneskerettigheter

Prosjektperiode 2004–2007
Oppdragsgiver Norges forskningsråd; Universitetet i Oslo
Prosjektnr. 415.019

ISF gjennomfører et delprosjekt under det tverrfaglige samarbeidsprosjektet Demokrati, religionsfrihet og menneskerettigheter. Delprosjektet bærer tittelen ”Et stykke tøy til besvær: Muslimske kvinners sivile og religiøse rettigheter i sekulær kontekst”. Her analyseres ulike aspekter ved spenningsforholdet mellom religionsfrihet og kvinners menneskerettigheter, og mellom teologisk basert rettsoppfatning og sekulære rettssystemer. Temaet er brennbart både nasjonalt og internasjonalt, og ikke minst inkorporering av FN’s kvinnekonvensjon (CEDAW) i det nasjonale lovverket presser frem spørsmål om begrensning av trossamfunnenes autonomi i demokratiske (semi) sekulære stater. Samarbeidsprosjektets praktiske ambisjon er å etablere et kunnskapsgrunnlag for rettighetstenkning og rettighetspolitikk i konkrete kontekster der kvinners rett til ikke-diskriminering kommer på kollisjonskurs med retten til trosfrihet.

Delprosjektet tar utgangspunkt i den rettighetskonflikt som oppstår ved at gjeldende islamsk familierett frakjenner troende muslimske kvinner en rekke av de sivile rettigheter disse personene har som samfunnsborgere i liberale demokratier. Her står rett mot rett, og prosjektets empiriske fokus gjelder implikasjoner av muslimske kvinners krav om å bære religiøst hodeplagg i sekulære kontekster. Kravet er tvetydig, og inneholder et endringspotensiale som også er tvetydig. Mulige konsekvenser av en liberal/restriktiv lovgivning på området undersøkes med utgangspunkt i følgende antagelser: 1. Bruk av hijab gir religiøs legitimitet til samfunnsdeltakelse, og et fotfeste i majoritetssamfunnet som vil styrke kvinnenes kultiske posisjon med henblikk på intern teologisk/juridisk revisjon. 2. Fortetning av religiøsitet i det offentlige rom inspirer til konkurranse om medborgeres religionstilknytning; styrker majoritetspolitiske interesser for å koble kristendom og nasjonal identitet; åpner for juridisk pluralisme, og underminerer den sekulære rettsorden som gjør det mulig å kombinere religionsfrihet med borgernes likhet for loven. Prosjektet vil legge særlig vekt på å få frem hijab-brukeres oppfatning av egen religionsfrihet og av sitt medansvar for reproduksjon av samfunnsborgerskapets ikke-partikularistiske goder.

I samarbeidsprosjektet deltar forskere innen rettsvitenskap, religionsvitenskap, teologi, filosofi, statsvitenskap og sosialantropologi. Prosjektansvarlig institusjon: Juridisk fakultet, Institutt for offentlig rett, avdeling for kvinnerett.

Publisert 24. juni 2008 15:49 - Sist endret 26. feb. 2024 12:30