Tilbyr likestillingspolitikkens ABC til studentene

Til våren kan masterstudenter avlegge eksamen i likestillingspolitikk. Målet er å fagliggjøre et politikkområde som mange brenner for, men ikke nødvendigvis kan så mye om.

I det nyopprettede masteremnet Likestillingspolitikk skal studentene lære om diskrimineringsvern, virkemidler i likestillingspolitikken, og om gjennomføringen av likestillingspolitikk.

- Kurset tilbyr rett og slett grunnleggende likestillingskunnskap. Du kan kalle det et likestillingspolitikkens ABC. Målet er å fagliggjøre et politikkområde mange brenner for, men kanskje ikke kan så mye om, sier UiO-professor og CORE-/ISF-tilknyttede Hege Skjeie.

Skal lære faglig likestillingskritikk

Studentene skal ifølge Skjeie lære hvordan de studerer, analyserer og kritiserer utvikling av likestillingspolitikk på faglig grunnlag.

- Utvikling av likestillingspolitikk er noe som foregår globalt, regionalt og nasjonalt. I dette kurset tar vi utgangspunkt i de internasjonale sammenhengene og anretter et perspektiv på Norge i Verden, forklarer hun.

Emnet tilbys av Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, og er åpent for policy- og institusjonsinteresserte masterstudenter fra alle fagretninger.

Vil ruste til deltakelse i ordskiftet

Likestillingsdebatten har tiltatt i styrke det siste året, og det er ingen grunn til å tro at fokuset blir mindre i 2015. Regjeringen forbereder ny diskrimineringslov og ny stortingsmelding om likestillingspolitikk. I tillegg er det 20-årsjubileum for et av verdens viktigste likestillingsdokumenter, nemlig FNs Beijing-plattform.

- Så akkurat nå er dette et brennhett offentlig tema, med debatt i alle kanaler. Tar man kurset i likestillingspolitikk på UiO denne våren, står man særs godt rustet til å vurdere debatten. Eller for den saks skyld delta selv, sier Skjeie.

Forskeren ledet det regjeringsoppnevnte Likestillingsutvalget, er professor i statsvitenskap og også tilknyttet Kjernemiljø for likestillingsforskning (CORE) på Institutt for samfunnsforskning. Det var hun som tok initiativ til opprettelsen av faget, etter oppmuntring fra undervisningsledelsen på instituttet.

Hun vil selv stå for mesteparten av undervisningen, men også CORE-forsker Cathrine Holst – som til daglig holder til på UiOs senter for europastudier – vil bidra. Det samme gjelder forskningsleder Mari Teigen i CORE.

Studentene vil også få høre fra personer som jobber med likestillingsrelaterte problemstillinger i praksis, slik som NHOs lederutviklingsprogram Female Future. I tillegg vil det bli ekskursjon til Likestillings- og diskrimineringsombudet, som ifølge Skjeie er den desidert viktigste norske institusjonen på likestillingsfeltet.

Av Marit Eline Lervik Christensen (m.e.christensen@samfunnsforskning.no)
Publisert 3. des. 2014 16:35 - Sist endret 11. des. 2017 10:46