Svak tilnærming mellom kvinner og menns timelønn

I en undersøkelse av timelønnsutviklingen for kvinner og menn i perioden 2002-2011 kommer det frem at den ujusterte gjennomsnittlige timelønnsforskjellen har falt fra 14,2 % til 12,7 %. 

Det skriver Erling Barth, Inés Hardoy, Pål Schøne og Kjersti Misje Østbakken i den nylig utgitte rapporten Lønnsforskjeller mellom kvinner og menn. Hva har skjedd på 2000-tallet?

- Vi har analysert betydningen av kjønnssegregering på næring og yrke, betydningen av utdanningsnivå, og sammenhengen mellom barn og timelønn for kvinner og menn, forklarer Barth. 

- Når vi sammenligner kvinner og menn som jobber i samme yrke innen samme næring er lønnsgapet på 7,1 prosent i 2011. Dette viser at timelønnsforskjellen henger sammen med det kjønnssegregerte arbeidsmarkedet. Likevel er det fortsatt et ikke ubetydelig lønnsgap, selv etter kontroll for detaljert næring og yrke. 

Forskjeller mellom kvinner og menn med barn og de uten barn

- Sammenhengen mellom barn og timelønn er generelt negativ for kvinner, mens den er positiv for menn. Det vil si at kvinner med barn har lavere timelønn enn kvinner uten barn, mens menn med barn har høyere timelønn enn menn uten barn. Sammenhengen for kvinner mellom lønn og barn er blitt svakere i løpet av perioden, sier forfatterne. 

Rapporten tar også for seg inntektsforskjeller mellom kvinner og menn. Menn har mest kapitalinntekter, noe som bidrar til økte inntektsforskjeller, kvinner har mest offentlige overføringer, noe som bidrar til en reduksjon i forskjellene, mens skatt har en omfordelende effekt og gir mindre inntektsforskjeller.

Les mer og last ned rapporten her

Av Lén-Veronica Kongerud (l.v.kongerud@samfunnsforskning.no)
Publisert 25. nov. 2013 14:13 - Sist endret 11. des. 2017 10:41