Skal overvåke kjønnsbalanse i norsk toppledelse

CORE skal utvikle et måleinstrument for å følge utviklingen i kjønnsbalansen i toppsjiktet i norsk næringsliv.

– I følge sisteGlobal Gender Reporter Norge nesten best i verden på kjønnslikestilling, bare slått av Island. Når det gjelder kjønnsbalanse på toppen i næringslivet havner vi imidlertid langt ned på lista. Det gjør det ekstra viktig å overvåke utviklingen her, påpeker Sigtona Halrynjo, forsker ved Institutt for samfunnsforsknings Kjernemiljø for likestillingsforskning (CORE).   

Halrynjo vil ha hovedansvaret for etableringen av et måleinstrument som skal utvikles etter modell avGlobal Gender Balance Scorecard.Dette målesystemet kartlegger kjønnsbalansen i topplederposisjoner i de 100 største selskapene i USA, Europa og Asia, og rangerer selskapene ut fra andel kvinner i øverste ledelse. 

– Det tas sikte på å utvikle et instrument som gjør det mulig å gjennomføre årlige kartlegginger av kjønnsbalanse i topplederstillinger i norsk næringsliv. Det gjør det mulig å gjennomføre næranalyser av utviklingen over tid, samtidig som utviklingen i Norge vil kunne sammenlignes med andre land, forklarer Halrynjo.

Få kvinner på topp
CORE gjennomførte i 2014 en stor undersøkelse av kjønnsfordelingen i norsk næringsliv. Analysene, som er presentert i bokaVirkninger av kjønnskvotering i norsk næringsliv, viser at kvinner er svært svakt representert i toppledelsen av de store norske selskapene. Kvinner og menn plasserer seg dessuten i ulike deler av ledelsesstrukturen (stab/linje), og mønstrene for kombinasjon av arbeids- og familiesituasjon betyr at kvinner og menn i toppstillinger ofte har svært ulike konkurransebetingelser.

På sikt vil måleinstrumentet kunne bidra til å forklare noen av de forholdene som ligger til grunn for denne kjønnsubalansen i næringslivets toppsjikt. Det vil etableres variable som gjør det mulig å få nærmere innsikt i de betingelser som hemmer, men også fremmer, endring i kjønnsbalanse i topposisjonene i næringslivet.

Arbeidet med utviklingen av måleinstrumentet starter opp i 2016. Halrynjo er spent på å følge med på hvilke bedrifter og bransjer som faktisk lykkes i å rekruttere fra begge kjønn over tid.  

–Samtidig er det også svært interessant å studere bedrifter og bransjer der utviklingen står stille - til tross for store samfunnsendringer. Det er mange som sier at de jobber hardt for å få kvinner opp og fram, men som likevel har forsvinnende få kvinner i toppledelsen når det kommer til stykket, legger hun til.

Av Stoltenberg Christina Hoelgaard (c.h.stoltenberg@samfunnsforskning.no)
Publisert 9. des. 2015 09:34 - Sist endret 31. mai 2017 16:10