Pappaperm og annen arbeidslivspolitikk i internasjonalt lys

Internasjonale forskere satte nordisk familie- og arbeidslivspolitikk i perspektiv påKjernemiljø for likestillingsforsknings seminar torsdag 19. september.

Norden er kjent for lange foreldrepermisjoner, fedrekvote og barnehagegaranti. Samtidig er arbeidsmarkedet stadig kjønnssegregert og lønnsforskjellene mellom kvinner og menn betydelige. Den amerikanske forskeren Kathleen Gerson åpnet likevel med å ytre sin misunnelse overfor de nordiske landene.

- Jeg skjønner at det er mye debatt om fedrekvoten her i Norge om dagen. Jeg skulle ønske vi hadde en fedrekvote å debattere i USA, sa Gerson.

Sammen med den britiske forskeren Diane Perrons, danske Tine Rostgaard, tyske Elisabeth Beck-Gernsheim og norske Elin Kvande, var Gerson invitert til seminaret « Reconciling Work and Family in Europe and the US» på Institutt for samfunnsforskning torsdag 19. september.

Forskernes innledninger ble etterfulgt av en paneldebatt hvor en engasjert sal deltok.

Jobber for å holde på jobben

Gerson, som er professor ved New York University, fokuserte på hva som skjer med tilpasninger mellom familie- og arbeidsliv i en tid hvor flere skiller seg og flere frykter å miste jobben.

- I USA er selve det å jobbe en måte å holde på jobben. Det gjør det vanskelig å si «familien kommer først», sa Gerson.

Ifølge Gersons bok The Unfinished Revolution hindrer økonomiske og sosiale forhold unge amerikanere fra å leve opp til sine likestillingsidealer.

Outsourcer menns husarbeid

Professor Diane Perrons fra London School of Economics innledet om betydningen av nyliberale strømninger for britisk likestillingspolitikk. Hun tok til orde for å utvide økonomibegrepet til å omfatte også «reproduksjonssektoren», inkludert menns innsats i denne sektoren.

Ifølge Perrons kjøper stadig flere briter håndverkstjenester, eksempelvis fra polske arbeidsinnvandrere, for å dekke opp for det som tradisjonelt har vært fars oppgaver i hjemmet.  Dette blir løsningen på tidsklemma for en del familier som forsøker å kombinere to karrierer med to tilstedeværende foreldre.

Norden ikke ett ene på likestilling

Begreper som «den nordiske modellen» framhever likhet innad i Norden, men professor Tine Rostgaard fra Aalborg Universitet pekte på forskjeller mellom de nordiske landenes familie- og arbeidslivspolitikk og -praksis. Hun framhevet at det er mye ulikestilling også i Norden.

- Selv om nordiske menn gjør mer husarbeid enn menn i andre land, deltar de ikke nødvendigvis mer i omsorgen for barna, sa Rostgaard.

Fedrekvoten har imidlertid fått flere fedre til å ta ut permisjon for å utøve omsorg for egne barn, viser Elin Kvande og Berit Brandths nye bokFedrekvoten og den farsvennlige staten. Men Kvande omtalte den store fleksibiliteten i ordningen som uheldig for likestilling.

- Fleksibiliteten gjør at en del fedre tar ut permisjonen på deltid ved siden av jobb. Disse kan ende opp med en stressende kombinasjon av deltidsarbeid og deltidsfedreskap, sa hun.

Andre fedre velger å ta ut permisjonen i forbindelse med familiens ferie, mens også mor er hjemme fra arbeid.

- Dermed fortsetter far å være mors hjelper, sa Kvande.

Publikum stilte gode spørsmål

Seminaret var det første større, åpne arrangementet i regi av CORE – Kjernemiljø for likestillingsforskning. Forskningsleder Mari Teigen er fornøyd.

- Det er stas å ha besøk av internasjonale forskere som er så sentrale på vårt forskningsfelt, og det er veldig moro når publikum lar seg engasjere til å komme med gode spørsmål og kommentarer, sa hun etter seminaret.

CORE har som målsetting å forske på og bidra til å stimulere til forskning om kjønnslikestilling, med særlig vekt på likestillingsutfordringer i arbeidslivet. I desember holdes konferansen Likestilling i arbeidslivet, og flere mindre seminarer planlegges før den tid. Følg med på Institutt for samfunnsforsknings nettsider for oppdatert informasjon.

 

Av Marit Eline Lervik Christensen (m.e.christensen@samfunnsforskning.no)
Publisert 23. sep. 2013 15:46 - Sist endret 24. sep. 2018 09:34