Oops - utenfor plattformen

Solberg-regjeringen legger på is politikk som støtter regjeringens egen plattform. Underlig. Likestillingsmeldingen er ikke spesielt preget av rødgrønn ideologi, skriver Hege Skjeie, Mari Teigen og Beret Bråten i en kronikk i Dagens Næringsliv.

Budsjettpartnerne samlet seg igår i Stortinget, og tradisjonell familiepolitikk kan få nye glansdager i Norge.Mer til kontantstøtte og mindre til barnehager, på tvers av rådene til fagøkonomer som Mari Rege (her i avisen) om hva barn i fattige familier særlig vil ha nytte av.

Samme fredag, på den internasjonale konferansen som avsluttet årets stemmerettsjubileum i Norge, sa familieministeren at økt arbeidsdeltagelse blant innvandrerkvinner, og flere menn med i likestillingsarbeidet, var viktig for henne. Samtidig har regjeringen, som kjent, budsjettert med en besparelse på 130-160 millioner for staten ved å kutte i fedrekvoten, fordi det er mor som blir lengre hjemme når fars kvote blir mindre. Dette står svart på hvitt under Hornes kapittel 2530 i revidert budsjett. 

Etter stortingsforliket fredag beholdes også Skatteklasse 2, selv om statssekretær ved Statsministerens kontor, Julie Brodtkorb, hadde markedsført fjerningen av den som Solberg- regjeringens kanskje viktigste likestillingstiltak i år. På stemmerettskonferansen i Oslo var det stor enighet om at to forhold avgjør likestillingsmulighetene globalt; kvinners økonomiske deltagelse og uavhengighet, og kvinners reproduktive rettigheter. 

I Norge har vi selv arbeidet med en stor offentlig utredning som gransker fortsatte barrierer for likestilling i norsk samfunns- og arbeidsliv. Likestillingsutredningen (NOU 2011:18, og NOU 2012:15) dokumenterer store utfordringer, og foreslår nye grep, for utvikling av kunnskapsbasert likestillingspolitikk. 

Utredningen var et viktig grunnlagsdokument for den meldingen om likestillingspolitikk som ble oversendt Stortinget rett før sommerferien. 

Det første den nye familieministeren gjorde, var å føre likestillingsmeldingen opp på listen over proposisjoner og meldinger fra regjeringen Stoltenberg som trekkes av regjeringen Solberg. Det er underlig. For meldingen er ikke spesielt preget av rødgrønn ideologi. Den baserer seg i stedet på et omfattende faktagrunnlag om likestillingssituasjonen i Norge. 

Meldingen foreslår tre nye hovedgrep for en aktiv offentlig likestillingspolitikk. 

  • For det første - og helt på linje med Solberg-regjeringens egen tenkemåte - en langt mer effektiv gjennomføringsstruktur på feltet. 

  • For det andre - et mer kraftfullt grep om store likestillingsutfordringer i arbeidslivet. Arbeidslivet er også i Solbergregjeringens plattform beskrevet som et utfordrende område, som har behov for nye likestillingsgrep. LO-leder Gerd Kristiansen har derfor gjort regjeringen oppmerksom på at det allerede er enighet mellom arbeidslivspartene om en likestillingssatsning her, innenfor rammen av Arbeids- og Pensjonspolitisk råd. Den enigheten ble opparbeidet i vår. 

  • For det tredje: Ekstra oppmerksomhet om de mest sårbare blant oss, og et bedre vern mot trakassering av barn og ungdom. Dette har også en samlet stortingskomité (der Horne var nestleder) tidligere sluttet opp om

Alt dette ryker med meldingen som trekkes. Det er derfor fristende å spørre om regjeringen utøver demonstrasjonspolitikk? Eller om vi vil: en vedvarende opposisjonspolitikk, nå fra innsiden av regjeringskvartalet? 

Hvorfor har det vært nødvendig å trekke en melding som ligger så nær de innsatsfeltene regjeringen selv har signalisert i regjeringsplattformen? 

Dette er en regjering som ønsker større gjennomføringskraft i norsk forvaltning. Det er en regjering som ønsker å styrke diskrimineringsvernet. Og det er en regjering som anser det kjønnsdelte arbeidsmarkedet som en stor likestillingsutfordring. 

For egen del vil vi gjerne - igjen - gjøre oppmerksom på at det altså er gjennomført et omfattende utredningsarbeid, for offentlige midler og på skattebetalernes regning, som gir et solid data- og handlingsgrunnlag på dette feltet. Det står også omtalt i meldingen som nå er trukket. 

Hege Skjeieer professor i statsvitenskap og leder av likestillingsutvalget,Mari Teigener forskningsleder ved Institutt for samfunnsforskning og medlem av likestillingsutvalget, ogBeret Bråten, sekretariatet for likestillingsutvalget 

Kronikken sto på trykk i papirutgaven av Dagens Næringsliv lørdag 16. november 2013.

Av Hege Skjeie (likestilling@samfunnsforskning.no)Mari Teigen (mari.teigen@samfunnsforskning.no)Beret Bråten (likestilling@samfunnsforskning.no)
Publisert 18. nov. 2013 09:07 - Sist endret 31. mai 2017 16:09