Økende vold mot kvinner i politikken – et demokratisk problem

Mona Lena Krook fra Rutgers University kommer til Institutt for samfunnsforskning 10. november.  

USAs visepresident Kamala Harris.

Kamala Harris, USAs første kvinnelige visepresident. FOTO: Adam Schultz, Creative Commons 2.0. 

De seneste år har kvinner i politikken fått mer og mer innflytelse. Det har også medført angrep, trusler og trakassering, skriver Mona Lena Krook, professor i statsvitenskap ved Rutgers.  

I sin bok Violence against Women in Politics (2020) tar hun for seg den globale utviklingen på dette området – og vi spør om den samme tendensen viser seg i Norge.  

– Krooks bok er viktig fordi den belyser en alvorlig skyggeside ved kvinners økende deltakelse og representasjon i politikken internasjonalt. Økende vold mot kvinner står i dag høyt på dagsordenen i FN og handler grunnleggende om retten til deltakelse i politikk og den offentlige sfære, sier Mari Teigen. Hun leder CORE – Senter for likestillingsforskning og deltar også på frokostseminaret med Krook.  

– Arrangementet er høyst relevant fordi trakassering og vold mot politikere, ikke minst digitalt, også i økende grad er en realitet her til lands. Dette reiser flere spørsmål om vilkårene for trygge og inkluderende demokratier.  

Arrangementet er et samarbeid med Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo og Institutt for fredsforskning (PRIO).  

Påmelding og program finner du her.  

 

Publisert 6. nov. 2023 10:42 - Sist endret 7. nov. 2023 13:55