Nordiske forskere delte kunnskap om kjønnsdeling

Kjønnsdelte utdanningsløp og arbeidsmarkeder skaper hodebry i de nordiske landene. Svenske, danske og finske forskere besøkte nylig norske kolleger for å diskutere temaet.

Sammen med forskningsmiljøer i de øvrige nordiske landene, inngår Kjernemiljø for likestillingsforskning (CORE)i et nettverk som for tiden samles et par ganger i året for å diskutere forskning relatert til den nordiske likestillingsmodellen. I mai samlet forskerne seg hos CORE på Institutt for samfunnsforskning i Oslo, for å diskutere forskning om kjønnssegregering på de nordiske arbeidsmarkedene.

- Kjønnssegregering i utdanning og arbeid betegnes som et paradoks i det likestillingsorienterte Norden. Men bildet står ikke bom fast, og det ser heller ikke likt ut i hele Norden. Vi er opptatt av å studere disse variasjonene og endringsprosessene, sier COREs prosjektleder Mari Teigen, som også er assisterende direktør ved Institutt for samfunnsforskning.

Sammen med forskningsleder Liza Reisel, redigerte Teigen bokaKjønnsdeling og etniske skiller på arbeidsmarkedetsom kom ut i desember 2014. Boka førte til en rekke medieoppslag og debatt.

- Det er tydelig at temaet engasjerer langt utenfor forskningsinstitusjonene. I Norge registrerer vi også at sittende regjering har satt seg som mål å skape bevegelse i de kjønnsdelte strukturene i utdanning og arbeidsmarked. Siden forskernettverket særlig skal arbeide med politikkrelevante spørsmål og endringsprosesser i samtida, ble temaet et naturlig valg for forskerseminaret her i Oslo, sier Teigen.

Professor Ulf Mellström ved Karlstad Universitet deltok på seminaret, og er også en av initiativtakerne til nettverket.

- Jeg håper vi kan fremme forskningens finansiering gjennom en plattform for publikasjoner. Som et nordisk forskerfellesskap står vi sterkere enn hver for oss, sa Mellström til Nordisk Information För Kunskap om Kön (NIKK) i forbindelse med seminaret.

Les mer om seminaret hos NIKK

Av Marit Eline Lervik Christensen (m.e.christensen@samfunnsforskning.no)
Publisert 17. juni 2015 15:23 - Sist endret 31. mai 2017 16:09