Lønnsforskjellene kan øke dersom kjønnsdelingen vedvarer

Kvinner og menn jobber i ulike næringer. Fordi lønnsforskjellene mellom næringene trolig vil øke, kan lønnsgapet bli større.

- Det er mye som tyder på at lønnsforskjellen mellom yrker og næringer vil øke. Hvis sysselsettingsmønsteret vedvarer, vil vi oppleve større forskjeller mellom kvinner og menn. Det er min spådom, sier forsker Kjersti Misje Østbakken ved Institutt for samfunnsforskning til Klassekampen.

Halvparten måtte byttet jobb

I boka Kjønnsdeling og etniske skiller på arbeidsmarkedethar Østbakken sammen med kollegene Erling Barth og Pål Schøne, fra Kjernemiljø for likestillingsforskning (CORE)ved Institutt for samfunnsforskning, sett på hva det betyr for lønnsforskjeller at kvinner og menn i stor grad jobber i ulike deler av arbeidsmarkedet.

Et mål på kjønnssegregering viser at 52 prosent av kvinnene eller mennene måtte ha byttet yrke dersom man skulle oppnå full kjønnsbalanse på det norske arbeidsmarkedet.

Østbakken forteller at lønnsforskjellen mellom kvinner og menn har blitt redusert i løpet av de siste 30 årene, men at utviklingen har gått svært sakte på 2000-tallet.

I 2011 var kvinners timelønn 87,3 prosent av menns timelønn. Når de jobber i samme yrke og næring, tjener kvinner 92,9 prosent av menns lønn.

- Dette viser at timelønnsforskjellen henger sammen med det kjønnssegregerte arbeidsmarkedet, sa forsker Erling Barth da han sammen med Østbakken, Pål Schøne og Ines Hardoy la fram en rapport om lønnsforskjeller i fjor.

Hjelpepleiere og kirurger

Selv om lønnsgapet mellom kvinner og menn fortsetter sin gradvise reduksjon på 2000-tallet, har lønnsforskjellen mellom næringer økt. Fordi det er de mannsdominerte næringene og yrkene som sparker fra lønnsmessig, er det kvinnene som blir lønnstaperne.

- Så lenge det er systematisk lønnsforskjell mellom næringer, vil ikke lønnsforskjellen mellom kvinner og menn forsvinne, sier Østbakken til Klassekampen.

Om lag en fjerdedel av lønnsforskjellen mellom kvinner og menn på samme alder, med like lang utdanning, skyldes ifølge forskerne at de jobber i ulike næringer. Og selv når de jobber innenfor samme næring, jobber de gjerne i yrker som slår ulikt ut på lønnskontoen.

- Kvinner er overrepresentert i helse og omsorg. Som en tilleggsdimensjon sorterer kvinner seg inn i lavtlønnsdelen av næringen. Kvinner er hjelpepleiere, mens menn er kirurger, sier Østbakken til avisa.

Dersom ikke arbeidsmarkedet blir mer kjønnsblandet, må lønnsforskjellene mellom næringer minke for at ikke menn skal sparke ytterligere fra kvinner lønnsmessig.

Les mer om utviklingen i kjønnsdelingen på det norske arbeidsmarkedet

Av Marit Eline Lervik Christensen (m.e.christensen@samfunnsforskning.no)
Publisert 18. des. 2014 10:59 - Sist endret 11. des. 2017 10:59