Likelønnsdagen er like relevant nå som før

16. november markeres likelønnsdagen i Norge. Dagen har som formål å vie oppmerksomhet til forskjellen mellom menns og kvinners lønnsnivå.

Bildet av Mari Teigen med sitat fra teksten

– Likestillingsdagen er en viktig påminnelse om at det fortsatt er en vei å gå før vi oppnår full likelønn mellom kjønnene, sier Mari Teigen, leder for CORE – Senter for likestillingsforskning. Hun understreker at det gjenstår mye arbeid før man kommer dit.

EUs likelønnsdag ble markert i går, 15. november. Det er dermed ikke store forskjeller mellom Norge og våre naboer på kontinentet i denne sammenhengen.

– Kampen for likelønn har pågått i over 100 år, og selv om gapet har krympet over tid ser vi at lønnsgapet vedvarer.

En påminnelse om et reelt problem

CORE – Senter for likestillingsforskning har jobbet med disse problemstillingene i årevis, og arbeidet med lønnsforskjellen mellom kjønnene er fortsatt like aktuelt. I dette arbeidet er likelønnsdagen et av verktøyene som brukes for å sette søkelyset på denne problemstillingen.

– Likelønnsdagen er viktig for å minne folk på at lønnsforskjeller mellom kjønnene fortsatt er et reelt problem i dagens samfunn, og at det kreves en vedvarende innsats for å gjøre noe med det, sier Teigen.

– Det finnes en rekke strukturer, normer og holdninger i samfunnet som bidrar til at kvinner og menn får ulik lønn for arbeid av lik verdi, sier Teigen.

Belyser forskjellene

Likelønnsgapet er et komplekst fenomen, og det kan forstås og forklares på mange måter. Det er mange ulike faktorer å ta høyde for, som for eksempel deltidsarbeid eller kjønnsfordelingen i lavtlønte og høytlønte yrker. I tillegg kan man se på problemet på et samfunnsnivå, på et bedriftsnivå eller helt nede på individnivå. 

– Gjennom vår forskning er vi opptatt av å belyse forskjellene på en slik måte at det legger til rette for en god og kunnskapsbasert debatt, sier Teigen.

– Så er det til syvende og sist partene i arbeidslivet som må finne ut av hvordan likestilling mellom kjønnene kan fremmes, og hvordan lønnsgapet kan reduseres.

Av Iver Kleiven
Publisert 16. nov. 2023 15:01 - Sist endret 24. nov. 2023 19:46