Innholdsrikt oppstartsår for CORE

Kjernemiljø for likestillingsforskning ser tilbake på et oppstartsår med høy aktivitet. 2013 ble dessuten et år med stort mediefokus på likestilling.

- Med en god blanding av populærvitenskapelige seminarer og forskerarrangementer har vi fått etablert et godt kjernemiljø. Nå gleder vi oss til å ta dette videre i det nye året, sier forskningsleder Mari Teigen ved Institutt for samfunnsforskning.

Teigen leder Kjernemiljø for likestillingsforskning (CORE), en forskergruppe som per dags dato består av 13 personer. CORE forsker på likestillingsspørsmål med særlig vekt på arbeidsliv og kjønn, og har også som mål å stimulere til mer forskning og kontakt mellom forskere på dette feltet.

Stor respons fra likestillingsforskere

For å bidra til faglig utveksling og forskningsstimulering sendte kjernemiljøet ut en åpen invitasjon til forskerseminar om likestilling i arbeidslivet5. desember. Dette resulterte i et heldagsseminar med 17 presentasjoner av pågående forskningsarbeider, 40 deltakere fra ulike deler av landet, Sverige, Danmark og Island.

- Vi er veldig glade for å se at så mange identifiserer seg som likestillingsforskere. På forskerseminaret var fagretninger som økonomi, sosiologi, statsvitenskap, sosialantropologi, helsefag og jus representert. Det er positivt for likestillingsforskningen at en bredde av disipliner forsker på feltet, sier Teigen.

Forskerseminaret var også første steg på veien til en av bøkene CORE planlegger å utgi. Noen av de presenterte forskningsarbeidene vil – sammen med andre bidrag – bli til kapitler i boka.

Pappaperm sentralt i valgkampen

I året som gikk ble det regjeringsskifte. Høyre og Fremskrittspartiet overtok etter åtte år med rødgrønt flertall. Allerede i valgkampen var det stort mediefokus på temaer innenfor COREs forskningsområde. Særlig fedrekvoten var gjenstand for mye debatt, og også kjernemiljøets forskere deltok i debatten.

- Hvis den nye regjeringen ønsker like vilkår for mødre og fedre i næringslivet, bør den tenke seg om før den fjerner fedrekvoten, skrev CORE-forsker Sigtona Halrynjo sammen med Selma Therese Lyng i kronikken Pappaperm eller karriere?

Halrynjo og Lyng har forsket på foreldrepermisjon blant kvinner og menn i såkalte karriereyrker, og har et kapittel i boka Fedrekvoten og den farsvennlige velferdsstatensom kom ut i høst.

Den mye debatterte fedrekvoten var også blant temaene da CORE samlet ledende internasjonale forskere til seminar om familie- og arbeidslivstilpasninger. Der fikk publikum blant annet høre hvordan det gikk da danskene fjernet fedrekvoten.

Hva er blå likestillingspolitikk?

Etter valget, mens de seirende parter sonderte regjeringskonstellasjoner, inviterte kjernemiljøet sentrale debattanter fra borgerlig side til åpent seminar om likestillingspolitikk.

- Sosialdemokratiet har definitivt vært agendasetter for norsk likestillingspolitikk, men i de senere år har begrepet «valgfrihet» blitt et omdreiningspunkt når vi snakker om forholdet mellom stat og familie. Mens begrepet er sentralt i høyresidas retorikk, opplever venstresida valgfrihet som et kjønnet problem, sa CORE-forsker Anne Lise Ellingsæter i sin innledning.

I den videre debatten kom det fram nyanser mellom de ulike borgerlige debattantene, og temperaturen ble til tider høy. Minervas Nils August Andresen beskyldte blant annet likestillingsforskere for å være for tett koblet til den politiske venstresiden. Les hvordan forskningsleder Mari Teigen kommenterte utspillet hos KILDEN.

Pensjonsreform, Forsvar og pizza

Da den nye regjeringen la fram avtalen med samarbeidspartiene KrF og Venstre, ble det klart at fedrekvoten reduseres fra 14 uker til 10. I kjølvannet av dette oppfordret CORE-forsker Lisa Reisel fedre til å kreve sin rett til tid med egne barn.

Den nye Fagforbund-lederen, Mette Nord, var blant de som raskt anklaget den nye regjeringen for å sette likestillingen i revers, og CORE-leder Teigen kommenterte påstanden i P2.

På pizzaseminar om pensjon og kjønn, uttalte forsker Axel West Pedersen at pensjonssystemet favoriserer kvinner. Og på høstens siste pizzaseminar, avholdt i anledning mannsdagen 19. november, diskuterte ansatte i Forsvaret og forskere hvorvidt kjønnsmangfold er et legitimt mål når man ikke er sikker på om det styrker Forsvarets operative evne.

2014: Europeisering og flerdimensjonal likestilling

CORE ser fram til å fortsette forskningen som ble påbegynt i 2013.

- I 2014 vil vi ha et særlig fokus på interseksjonalitet, og med det mener jeg særlig samspillet mellom kjønn, etnisitet og klasse, forteller Teigen.

Hun peker også mot Europa når hun skal kikke inn i spåkula for det nye året. CORE er opptatt av den gjensidige juridiske påvirkningen mellom Norge og EU, og dette vil være et prioritert område i grunnlovsjubileumsåret 2014.

- Vi ser at det er mye bevegelse på likestillingsfeltet i Europa om dagen. Det er for eksempel interessant at Tyskland og flere andre land lar seg inspirere av den norske loven om kjønnsbalanse i næringslivsstyrene, sier Teigen, som også diskuterte temaet med den svenske likestillingsministeren tidligere i høst.

Sammen med kolleger skal Teigen i det kommende året blant annet studere effektene av loven.

Kjernemiljø for likestillingsforskning vil fortløpende oppdatere kalenderen på våre nettsider, ettersom nye arrangementer planlegges. Ønsker du å motta invitasjoner til COREs aktiviteter?  Gå til kjernemiljøets forside og meld deg på nyhetsbrevet!

Av Marit Eline Lervik Christensen (m.e.christensen@samfunnsforskning.no)
Publisert 10. jan. 2014 16:33 - Sist endret 17. okt. 2022 09:39