Fedre tjener stadig mer enn menn uten barn

Produksjon i arbeidslivet og reproduksjon i familien henger stadig tettere sammen, og foreldrenes formue er viktig for å nå toppen av næringslivet. Det viser artikler i årets tredje utgave av Søkelys på arbeidslivet.

Lønnsforskjellene mellom kvinner med og uten barn vedvarer, men blir mindre over tid, viser ISF- og CORE-forsker Kjersti Misje Østbakkens artikkel "Kjønn, lønn og barn" i siste nummer av Søkelys på arbeidslivet.

Forskjellen mellom fedre og barnløse menn er derimot økende. Barn har med andre ord betydning for lønnsforskjeller mellom kvinner og menn.

– Menn som har barn drar fra andre menn lønnsmessig. Er to menn omtrent like gamle, har lik utdanning og jobber i samme bransje, vil mannen med barn i snitt tjene mer enn den barnløse mannen. Sammenhengen har blitt sterkere over tid, og forskjellen blir større jo flere barn de har, sier Østbakken til Dagens Næringsliv
Les også: Mødre tjener nesten like mye som barnløse kvinner (NRK)
Les også: Økonomer med barn tjener mer enn barnløse (VG)

Professor Marianne Nordli Hansen viser i artikkelen "Entreprenører og arvinger – veier til topposisjoner i næringslivet" at familiebakgrunn - og spesielt foreldrenes formue - er viktig for å oppnå for å nå topposisjoner i næringslivet.

Hansen reiser i sin artikkel spørsmål om hva som er typiske veier til entreprenørskap. Betegnelsen entreprenør brukes om en person som har skapt betydelige verdier som ikke er arvet. Med en slik definisjon blir det nødvendig å kjenne til foreldrenes formue for å kunne skille ut entreprenørene.  I tillegg har hun studert betydningen av foreldrenes klasse, utdanning og inntekt, og personens egen utdanning.

I Søkelys på arbeidslivet kan du også lese artiklene:

  • "Fattig i fjor – fattig i år? Tilstandsavhengighet i innvandrerfattigdom" av Manudeep Bhuller og Eirik Eylands Brandsås

  • "Lovfestet minstelønn i Norge?" av Kristin Alsos og Line Eldring

  • "Fordelingsvirkninger av overføringer og trygdekutt blant alvorlig syke menn" av Jon Ivar Elstad og Espen Dahl

 

Av Marit Eline Lervik Christensen (m.e.christensen@samfunnsforskning.no)
Publisert 9. okt. 2014 13:36 - Sist endret 30. juni 2022 13:48