Etablerer nytt miljø med spisskompetanse på likestillingsforskning

Institutt for samfunnsforskning er tildelt ansvaret for å etablere et nytt nasjonalt kjernemiljø for forskning om kjønnslikestilling.

- Vi vil skape møteplasser for forskere som er opptatt av likestillingsspørsmål. Vi vil også  formidle forskning om kjønnslikestilling fra de mange små og store miljøene i Norge som arbeider med likestillingsspørsmål i forskningen sin, sier Mari Teigen, forskningsleder ved Institutt for samfunnsforskning.

Sammen med forskere fra Universitetet i Oslo skal instituttet etablere et forskningsprogram med spisskompetanse innenfor likestilling-, kjønn- og arbeidslivsforskning.

Fra Institutt for samfunnsforskning vil Mari Teigen, Pål Schøne, Erling Barth, Sigtona Halrynjo, Liza Reisel og Ines Hardoy stå sentralt i utviklingen av kjernemiljøet. Teigen vil være daglig leder. Fra Universitetet i Oslo deltar Anne Lise Ellingsæter, Cathrine Holst og Hege Skjeie. Forskningsgruppen vil bestå av økonomer, sosiologer og statsvitere.

- For at kjernemiljøet skal fungere godt er det viktig at vi får til samarbeid med forskere i andre miljøer. Vi håper flere vil være med på dette «løftet» for å fremme forskning om likestilling av høy kvalitet, som kan gi relevant kunnskap og bidra til kritisk refleksjon, sier Teigen.

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet finansierer kjernemiljøet.

- Institutt for samfunnsforskning har god og relevant forståelse av oppdraget. Søknaden er grundig og tilbyr et godt løsningsforslag, skriver Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet i tildelingsbrevet.

- Etter departementets syn vil instituttet tilby robuste rammer for drift av kjernemiljøet

- Vi er svært glade for at det nå etableres et kjernemiljø for forskning på kjønnslikestilling. For Institutt for samfunnsforskning har forskning på likestilling vært et satsningsområde gjennom flere tiår, og vi tror at kjernemiljøet vil gi gode rammebetingelser, skape langsiktighet og styrke likestilling som et kunnskapsfelt, sier Ann-Helén Bay, direktør ved Institutt for samfunnsforsking.  

Temaområder

Utdanning og arbeidsmarked,familie- og arbeidsliv, oginternasjonalisering, opinion og politikker tre viktige forskningsområder for kjernemiljøet.  Årsakene til  kjønnsdeling i utdanning og arbeidsliv, likestillingsutfordringer i arbeidslivet, og hvordan spørsmål knyttet til arbeidstid, arbeidsmiljø og sykefravær påvirker likestilling er av spesiell interesse.

 - Vi er opptatt av forholdet mellom familie- og arbeidsliv, og særlig av betydningen av omsorgsansvar i et klasse-, livsløps- og etnisitetsperspektiv vil også bli studert. Det er også behov for å vite mer om hvordan velferdspolitikken påvirker likestilling, påpeker Teigen.

- I tillegg er det viktig å få mer kunnskap om forholdet mellom nasjonale tradisjoner og internasjonal påvirkning på likestillingspolitikken, variasjon og endring i oppslutning om likestilling og om likestillingsutfordringer i et demokratiperspektiv.

Formidling

Kjernemiljøet vil arrangere seminarer og konferanser. I tillegg vil miljøet lage et forum for forskningsformidling og dialog med sentrale aktører i arbeidslivet.

- Vi vil prøve ut dialogkonferanser for å utforske og utvikle kunnskapsgrunnlaget på særlige viktige områder for likestillingspolitikken.

Rekruttering til forskningsfeltet er viktig. Miljøet vil derfor stimulere til faglig utvikling gjennom tett kontakt med masterstudenter, doktorstipendiater og unge forskere.

Av Klaveness Luisa (luisa.klaveness@samfunnsforskning.no)
Publisert 31. jan. 2013 11:27 - Sist endret 31. mai 2017 16:09