Et verktøy for et mer likestilt arbeidsliv

Mange norske virksomheter opplever kravene om lønnskartlegging som omfattende og ressurskrevende. Samtidig viser rapporten at lønnskartlegging også er et nyttig verktøy for mange, og fungerer som et middel til å jobbe med likestillingsspørsmål internt i virksomheten.

I en ny rapport fra CORE – Senter for likestillingsforskning har forskerne Runa Brandal Myklebust, Mari Teigen og vitenskapelig assistent Nermina Tica undersøkt erfaringene med lønnskartleggingsplikten som inngår i likestillings- og diskrimineringslovens aktivitets- og redegjørelsesplikt.

Krevende, men nyttig

Rapporten bygger på analyser av 75 virksomheters lønnsrapportering, og intervjuer med arbeidsgiverorganisasjoner og andre aktører som har tett kontakt med offentlige og private virksomheter i forbindelse med lønnskartleggingsarbeidet.

– Selv om mange rapporter om arbeidet som krevende er inntrykket likevel at lønnskartlegging fungerer som et viktig verktøy for virksomhetenes eget likestillingsarbeid, sier Runa Brandal Myklebust.

– Flere peker for eksempel på at lønnskartleggingen har avdekket kjønnsforskjeller i lønn, bonus og tilleggsytelser man ellers ikke ville blitt klar over. Kartleggingen bidrar dermed til å fremme kjønnslikestilling på virksomhetsnivå.

Store muligheter fremover

På oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet har forskerne også undersøkt mulighetene for å ta i bruk digitale løsninger for lønnskartlegging, og vurdert potensialet for å få på plass en nasjonal oversikt over lønnsforskjellene mellom kvinner og menn på virksomhetsnivå.

– Dersom resultatene av virksomhetenes lønnskartlegging skal brukes til å få oversikt over kjønnsforskjeller i lønn på nasjonalt nivå, er det viktig at dette sees i lys av formålet med lønnskartleggingen, sier Mari Teigen. Teigen er senterleder for CORE og viser til at formålet med kartleggingsarbeidet i utgangspunktet er for at virksomhetene selv skal ha et verktøy de kan benytte i sitt arbeid.

– Hvis vi skulle kreve mer standardisering av rapporteringen enn det som er tilfellet i dag kan dette åpenbart gå på bekostning av det som er verdifullt for virksomhetene, sier Teigen.

Veien videre for likelønn i Norge

Lønnskartlegging kan spille en viktig rolle i å avdekke urimelige forskjeller i lønn på virksomhetsnivå og stimulere til refleksjon over hva "lik lønn for likt arbeid» betyr i den enkelte virksomhet.

– Dette er uten tvil en viktig tilnærming til diskusjoner om veien videre for likelønn i Norge, samstemmer forskerne.  

Av Iver Kleiven
Publisert 8. mars 2024 09:13 - Sist endret 8. mars 2024 09:13