Delt bosted for barna er blitt vanligere blant de fleste grupper av foreldre

Foreldre med delt bosted samarbeider bedre om barna enn andre foreldre. De er jevnt over mer enige om den daglige oppdragelsen og om oppfølging av barnas fritidsaktiviteter, viser en ny studie.

Det har vært en markant økning i bruk av delt bosted for barn med foreldre som bor hver for seg. Denne utviklingen har skjedd raskt, og den gjelder for de fleste grupper av foreldre.  

-Både foreldre med små barn og foreldre med store barn har oftere enn før delt bosted for barna. Det samme gjelder for både unge og eldre foreldre, og det gjelder uavhengig av foreldrenes inntekt, sier forsker Ragni Hege Kitterød ved Institutt for samfunnsforskning.

Dette er noen av funnene i prosjektetBarns samvær og bosted i familier der foreldrene ikke bor sammen, som er gjennomført av forskerne Ragni Hege Kitterød og Hilde Lidén ved Institutt for samfunnsforskning i samarbeid med Jan Lyngstad og Kenneth Aarskaug Wiik i Statistisk sentralbyrå.

Mest vanlig når mor har lang utdanning

I 2012 hadde om lag en av fire foreldre delt bosted for barna, mot 10 prosent i 2004 og 8 prosent i 2012. Det er blitt mindre vanlig at barna bor fast hos mor etter et samlivsbrudd, mens andelen barn som bor hos far har holdt seg stabilt lav. 

Selv om delt bosted er blitt vanligere blant de fleste foreldregrupper, er ordningen mer utbredt i noen grupper enn i andre. Fedre med høy inntekt har oftere delt bosted for barna enn fedre med lav inntekt, og mødre med lang utdanning har oftere delt bosted for barna enn dem med mindre utdanning. Delt bosted er dessuten vanligere blant foreldre med barn i barneskolealder enn blant dem med helt små barn eller tenåringer, og det er vanligere blant foreldre med lite konflikter enn blant dem som har store konflikter. Disse forskjellene har vært ganske stabile over tid.

Også i mange andre land har man sett en klar økning i bruk av delt bosted for barn blant foreldre som bor hver for seg. Utviklingen har blant annet sammenheng med at fedre generelt er mer involvert i barnas liv enn før. 

Fungerer best når foreldre samarbeider

De fleste foreldre med delt bosted bor like i nærheten av hverandre, og det store flertallet er fornøyde med ordningen. I undersøkelsene er både far og mor intervjuet, men det er ikke undersøkt hva barna selv synes. Tidligere studier der barn ble intervjuet har vist at delt bosted kan fungere godt dersom foreldrene er flinke til å samarbeide, ikke har store konflikter, er fleksible i forhold til barnas ønsker og behov og bor i nærheten av hverandre.

- Vi vet imidlertid ikke hvordan bildet ser ut nå når så mange barn har delt bosted, sier Kitterød.

Noen fedre har lite kontakt med barna

Det er også noen fedre som har lite kontakt med barn som de ikke bor sammen med til daglig, men dette gjelder forholdsvis få. For eksempel oppga 12 prosent av fedrene i den norske undersøkelsen fra 2012 at de ikke var sammen med barna en vanlig måned, men mange av disse hadde kontakt med barna per telefon eller på sosiale medier. Det er særlig fedre som bor langt fra barna sine som har lite månedlig samvær. Men også noen av fedrene som bor forholdsvis nær barna sine har lite kontakt med dem. Dette gjelder særlig for fedre med lav inntekt eller helseproblemer, men også for fedre som stod for mindre enn halvparten av omsorgsarbeidet mens de bodde sammen med barnets mor.

Her kan du laste ned rapporter fra prosjektet:

Praktiseres delt bosted for barn av andre foreldregrupper enn før? (ssb.no)

Hvilke fedre har lite eller ingen kontakt med barna når foreldrene bor hver for seg? (ssb.no)

Samarbeid mellom foreldre som bor hver for seg (ssb.no)

Av Hammer Ann-Elisabeth (a.e.hammer@samfunnsforskning.no)
Publisert 21. jan. 2015 14:16 - Sist endret 11. des. 2017 10:49