Anne Phillips gjester ISF

En av vår tids ledende politiske tenkere, Anne Phillips, besøker Norge 4. mars. På programmet står blant annet besøk hos CORE kjernemiljø for likestillingsforskning. 

Professoren i statsvitenskap ved London School of Economics (LSE) har skrevet en rekke innflytelsesrike bidrag innenfor feministisk politisk teori. Multikulturalisme, ulikhet, demokrati, kropp og eiendom er sentrale tema i Anne Phillips forskning. 4. mars holder Philips et innlegg under arrangementet  " Kjønn og kultur i et Europa preget av flyktningkrisen" ved Institutt for samfunnsforskning (ISF).

Særlig kjent er Phillips for sitt bidrag til representasjonsteori gjennom blant annet hennes innflytelsesrike bok fra 1995 ”The Politics of Presence”. Her trekker hun opp skillet mellom representasjon av ideer og tilstedeværelsens representasjon – the politics of ideas and the politics of presence. Phillips argumenterer tungt for betydningen av gruppers tilstedeværelse i politikken, gjennom å insistere på at gruppesammensetningen av folkevalgte organer er viktig for å sikre ivaretakelse av de interesser og behov som følger av ulike livserfaringer knyttet til gruppetilhørighet.

Kjønnsbaserte interesser knyttes til biologiske forskjeller mellom kjønnene, men også til kvinners posisjon i samfunnet og de erfaringer som følger av diskriminerende maktstrukturer og kvinners utsatthet for kjønnsbasert vold. I følge Phillips vil ikke disse problemene gripes fatt i på en tilfredsstillende måte i en mannsdominert politisk sfære. Politiseringen av kvinners interesser krever derfor kvinners tilstedeværelse i beslutningstakingsfora.

Samtidig er hun opptatt av at argumentasjonen for betydningen av «tilstedeværelse» kan tolkes som å støtte opp om essensialiserende forståelser av kjønn og etnisk bakgrunn. Noe hun klart avviser. Gruppers politiske tilstedeværelse begrunnes i en kobling mellom bakgrunnsrepresentasjon og representasjon av ideer.

Fra teori til praksis

Phillips var blant bidragsyterne da den britiske ”gender, inequality and power”-kommisjonen i fjor ga ut rapporten ”Confronting Gender Inequality”. Kommisjonen, som ble opprettet på initiativ fra forskere ved kjønnsinstituttet ved LSE, har utredet status for likestilling i britisk økonomi, politikk, rettsvesen og media. Rapporten avdekker store og vedvarende ulikheter mellom kvinner og menn på alle samfunnsområder. Radikale endringstiltak må i følge kommisjonen til for å gjøre fremskritt på likestillingsfeltet.

Tilstedeværelsesargumentet ligger til grunn for flere av kommisjonens forslag: blant anbefalingene som fremmes er kjønnskvotering - både i politikken og i ledelse. Forslagene er kontroversielle i en britisk kontekst, men i følge kommisjonen nødvendige tiltak for å få bukt med den vedvarende mannsdominansen som kjennetegner britiske maktsentra.

Det angivelig mest kontroversielle av kommisjonens forslag, er anbefalingen om å innføre lovgivning som skal regulere partienes kandidatutvelgelse. Innrammingen av forslaget skiller seg imidlertid fra kvoteringsordninger som pålegger partiene å sørge for at kvinner utgjør en bestemt andel av kandidatene. Heller enn å etablere minimumskrav, vil kommisjonen sette et tak på andelen representanter av det ene kjønn.

– Vi ønsker med det å rette fokus mot den veldige overrepresentasjonen av menn, heller enn å fokusere på underrepresentasjonen av kvinner, skriver Phillips i et blogginnlegg.

The Politics of the Human

Phillips er for tiden aktuell med bokenThe Politics of the Human,hvor hun søker å utfordre oppfatningen om at menneskelighet er det vi har til felles når man ser forbi alle forskjellsmarkører. Vår status som likeverdige avhenger ifølge Phillips ikke av å etablere en form for felles menneskelig essens: ”I argue here for an understanding of human equality as a claim and commitment: (…) no[t] as something to be established by reference to certain facts about human beings.” (Phillips 2015: 8). Det å være menneske kan ikke fanges inn ved å definere kjennetegn: … «being human is all that matters, and there are no gradations (Phillips 2015: 133).

Anne Philips gjester ISF og CORE kjernemiljø for likestillingsforskning 4. mars,  les mer om seminaret " Kjønn og kultur i et Europa preget av flyktningkrisen" her.

Kilder:

Phillips, A. (2015).The Politics of the Human(Vol. 9). Cambridge University Press.

LSE Commission on Gender, Inequality and Power. (2015). Confronting Gender Inequality.

Av Karin Oline Kraglund (karinkraglund@gmail.com)
Publisert 18. feb. 2016 17:00 - Sist endret 3. aug. 2023 12:17