Valgforskningen videreføres hos ISF

Institutt for samfunnsforskning får 38 millioner kroner over åtte år til å videreføre og fornye Stortingsvalgundersøkelsen.

Forskerne Stine Hesstvedt, prosjektleder Johannes Bergh og Atle Haugsgjerd er ser alle fram til å videreføre forskningsprogrammet ved instituttet.

– Vi er veldig glade for å kunne videreutvikle valgforskningen i årene som kommer, sier forskningsleder Johannes Bergh.

Bergh skal lede valgforskningsprogrammet, som har som formål å analysere valg, velgeratferd og velgernes holdninger over tid. Det har blitt gjennomført valgundersøkelser i forbindelse med hvert stortingsvalg siden 1957, med unntak av valget i 1961.

Gjennom valgstudier i mer enn 50 år er det ikke bare etablert verdifulle tidsserier for analyser av det norske samfunn, men det er også skrevet en lang rekke bøker, artikler og avhandlinger med utgangspunkt i Valgforskningsprogrammets datamateriale.

– Norsk og europeisk politikk er i utvikling med økende velgerbevegelser og hvor tilliten til politikere og institusjoner er under press. Prosjektet består av et meget kompetent, bredt sammensatt team av forskere som er godt rustet til å studere et demokrati i endring, sier Bergh.

Den siste åtteårsperioden har finansieringen av undersøkelsen kommet igjennom Forskningsrådets program «DEMOS», og det er dette som ISF nå har fått nytt tilslag på.

Prosjektet er et samarbeid mellom Institutt for samfunnsforskning og universitetene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø, i tillegg til forskningsinstituttet NORCE.

Les mer

Av Knut Strand
Publisert 11. juni 2024 13:06 - Sist endret 11. juni 2024 13:17