Sara Cools er oppnevnt til Regjeringens fødselstallsutvalg

ISF-forsker Sara Cools, er oppnevnt som medlem i Regjeringens nye utvalg som skal se nærmere på de fallende fødselstallene i Norge.

Sara Cools, forsker fra Institutt for samfunnsforskning, er en av 12 eksperter som skal være med i utvalget. Foto: Insitutt for samfunnsforskning/ Karoline Pedersen 

Sara Cools er samfunnsøkonom med interesse for velferdsstatens dynamikker, særlig koblingene mellom familie, arbeidsliv og økonomisk ulikhet. Hun har tidligere forsket på effektene av foreldrepermisjon, virkninger på menns og kvinners inntekt og karrierer av å få barn, alternative tilknytningsformer i arbeidslivet, samt forskjeller i utdanning og helse etter kjønn og sosial bakgrunn.

Sara Cools leder nå det pågående prosjektet "Arbeid og familie i en avansert økonomi" (FAMWORK), finansiert av Norges Forskningsråd. Prosjektet undersøker sammenhengen mellom menns og kvinners arbeidsliv og hvor mange barn de får.

Nå skal hun også være med i det regjeringsoppnevnte utvalget som skal se nærmere på hvorfor vi får færre barn i Norge enn før:

– Jeg er veldig interessert i problemstillingen og undrer meg over hvorfor fødselstallene har gått ned. I Norge fins allerede en rekke politiske tiltak og ordninger som tradisjonelt har vært ansett å bidra til høye fødselstall, men til tross for disse ser vi nå en nedgang. Siden også forskningen her må gå litt i seg selv, syns jeg det er spennende at regjeringen har satt ned et slikt utvalg; det kan være en god løsning for å utforske dette litt bredere, sier Cools.

Hvorfor får vi færre barn? 

Utvalget ble kunngjort av regjeringen 9. august, og har som mandat å undersøke årsakene til den synkende fødselsraten, hvordan dette kan påvirke samfunnet, og hvilke tiltak som kan bidra til å snu utviklingen.

– Norge skal være et attraktivt land å få barn i. Regjeringen har nå for første gang i historien oppnevnt et fødselstallsutvalg for å undersøke årsakene til at vi får færre barn, og hva det offentlige kan gjøre for å legge til rette for at foreldre får de barna de ønsker, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp).

Mandatet pålegger utvalget å analysere både familiepolitikk og annen politikk som påvirker valget om å få barn, og vurdere om dagens velferdsordninger kan bidra til å utsette eller redusere antall barnefødsler. Utredningen har som formål å gi en oversikt over årsakene til nedgangen, vurdere effektive tiltak for å øke fødselstallene, og foreslå konkrete løsninger som kan gjennomføres innenfor dagens ressursrammer.

Om utvalget

Utvalget består av 12 eksperter fra ulike forskningsfelt og samfunnssektorer. De skal levere sin endelige utredning vinteren 2026.

– Jeg er svært fornøyd med sammensetningen av utvalget, som består av dyktige personer med kompetanse innen blant annet medisin, samfunnsøkonomi, sosiologi og statsvitenskap, og dessuten studenter og personer i ulike livsfaser fra ulike deler av landet. Jeg har stor tro på at vi nå vil få en utredning av høy kvalitet og forslag som vil være viktige i regjeringens arbeid, sier Toppe.

Utvalget har disse medlemmene: 

Leder:

Rannveig Kaldager Hart, førsteamanuensis ved institutt for helse og samfunn, UiO, Seniorforskar, FHI.

Medlemmer:

  • Sara Cools, Oslo, Forsker I ved Institutt for samfunnsforskning.
  • Heidi Tiller, Tromsø, Overlege i fødselshjelp og kvinnesykdommer og professor ved Universitetet i Tromsø.
  • Sylo Taraku, Drammen, Rådgiver i Tankesmien Agenda og forfatter.
  • Vegard Fykse Skirbekk, Oslo, Professor, forsker ved Universitetet i Oslo og forskningsleder ved Senter for Fruktbarhet og Helse.
  • Kristoffer Chelsom Vogt, Bergen, Instituttleder og professor i sosiologi ved Universitetet i Bergen.
  • Kari Løvendahl Mogstad, Trondheim, Lege, spesialist i allmennmedisin og forfatter.
  • Katrine Vellesen Løken, Bergen, Professor i samfunnsøkonomi ved Norges handelshøyskole.
  • Alexander Berg Erichsen, Eidskog, Rådgiver i Fagforbundet og høyskolelektor ved Høgskolen i Innlandet.
  • Eva Victoria Sparrman, Oslo, Samfunnsøkonom i NHO.
  • Erlend Sæther, Alstahaug, Student.
  • Maiken Køien Andersen, Engerdal, Studenttillitsvalgt i Norsk studentorganisasjon.
Av Karoline Pedersen
Publisert 19. aug. 2024 14:27 - Sist endret 19. aug. 2024 14:34