Økt inkludering i arbeidslivet kan føre til høyere sykefravær

En ny rapport fra Institutt for samfunnsforskning belyser en mulig konflikt i arbeidslivspolitikken.

 

– Det eksisterer en motsetning mellom ønsket om å redusere sykefravær og frafall fra arbeidslivet, og målet om økt deltakelse i arbeidslivet for personer med helseutfordringer eller hull i CV-en, sier en av forskerne bak rapporten, Miriam Evensen.

Rapporten utforsker blant annet konsekvensene på arbeidsmarkedet for personer med hull i CV-en. Det har vært et politisk mål å øke sysselsettingen, spesielt blant unge utenfor arbeidsmarkedet, samtidig som det har vært en relativt stabil andel unge som verken er i utdanning, i arbeid eller på arbeidsmarkedstiltak over tid.

– Våre funn viser at hull i CV-en i ung alder kan ha negative konsekvenser for individets fremtidige karriere, sier Evensen.

– Det er nemlig slik at tidligere erfaringer på arbeidsmarkedet har mye å si for inntekt og karrieremuligheter senere i livet. Vi ser at det å ha hull i CV-en har negative konsekvenser for både utdanning og arbeid, og at det øker sannsynligheten betraktelig for å være på en eller annen form for stønad ved alder 30 år. Vi ser særlig at de som har hull i CV og i tillegg en psykisk diagnose i mindre grad er sysselsatt. Perioder med hull i CV-en kan sette varige spor i en persons liv.

– Det blir derfor veldig viktig med gode politiske tiltak som kan forbedre jobbmulighetene for personer som har hull i CV-en, konkluderer Evensen.

Individuell sykefraværsrisiko

I arbeidet med rapporten har også forskerne sett på personer med økt sykefraværsrisiko og deres utvikling i arbeidslivet. Funnene viser at personer i arbeid med økt risiko for sykefravær, ofte opplever redusert fremtidig arbeidsdeltakelse og høyere sannsynlighet for frafall og uføretrygd.

– Dette tyder også på at personer utenfor arbeidslivet med høy predikert sykefraværsrisiko, har en betydelig lavere sannsynlighet for å komme i jobb, sier Wentzel en av forskerne bak rapporten.

Rapporten viser også at individers egen sykefraværstilbøyelighet har større betydning for fremtidige sykefraværsutfall enn bedriftens sykefraværsrisiko.

– Det vil si at kjennetegn ved individene selv forklarer mer av variasjonen i sykefraværet, mens forhold ved bedriftene forklarer mindre.

Forbedring over tid

Høy sykefraværsrisiko er forbundet med redusert sannsynlighet for å bytte yrke og næring. Når personer med høy sykefraværstilbøyelighet skifter jobb eller kommer i arbeid etter å ha vært utenfor arbeidslivet, ser det ut til at de får mindre fravær i den nye jobben.

– Dette tolker vi som en positiv utvikling, da den nye jobben vil være assosiert med mindre fravær, sier Evensen.

Det har vært en økning i inkluderingen av personer med høy sykefraværstilbøyelighet, og frafallet fra arbeidslivet har blitt noe mindre for denne gruppen. På den annen side ser ut til at terskelen for å komme inn i arbeidslivet for de med hull i CV i liten grad har bedret seg over tid.  

– Samlet sett tyder resultatene på at økt inkludering i arbeidslivet kan føre til høyere sykefravær og større risiko for frafall.  Samtidig vil det være viktig for å etablere gode politikktiltak for å hjelpe personer med hull i CV-en inn i arbeidsmarkedet for å forhindre utenfor skap.

Av Iver Kleiven
Publisert 6. mars 2024 12:59 - Sist endret 6. mars 2024 13:02