To nye artikler i Søkelys på arbeidslivet

Tidsskriftet Søkelys på arbeidslivet kommer med to nye artikler. Den første handler om studiestøtte blant studenter med innvandrerbakgrunn, og den andre ser på koronapandemiens påvirkning på unge voksnes overgang mellom skole og arbeid.

kvinne i stol som leser bok og drikker fra kopp. 

Illustrasjonsbilde

Bruk av studiestøtte blant studenter med innvandrerbakgrunn

Kristine von Simson, PhD, seniorrådgiver i Arbeids- og velferdsdirektoratet

Studiestøtte fra Lånekassen er en viktig del av velferdsordningen i Norge. Støtten er ment å utjevne økonomiske og sosiale forskjeller i utdanningssystemet. Til tross for at stadig flere studenter med innvandrerbakgrunn nå tar høyere utdanning, er det lite kunnskap om hvordan denne studentgruppen benytter seg av studiestøtten. 

Denne ferske studien har sett nærmere på dette ved hjelp av registerdata fra høsten 2018. Studien undersøker mottak av studiestøtte blant studenter mellom 20 og 29 år i høyere utdanning med innvandrerbakgrunn. Resultatene viser at studentene som tilhørere denne gruppen i mindre grad benytter seg av studiestøtte enn øvrige studenter, og at de som mottar støtte får utbetalt et lavere beløp. Særlig lav sannsynlighet for å motta studiestøtte har studenter med opprinnelse i landene på Balkan og i Afrika og Asia.  

Sammenhengen mellom det å jobbe ved siden av studiene og bruk av studiestøtten er sterkere for innvandrere enn for andre studenter. I hvilken grad dette er problematisk avhenger av om det samtidig begrenser muligheten til frie utdanningsvalg eller tid brukt på studier. 

Les hele artikkelen her

Unge voksnes overganger mellom skole og arbeid under COVID-19 pandemien

av Bernt Bratsberg og Oddbjørn Raaum, seniorforskere ved Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning

I artikkelen "Unge voksnes overganger mellom skole og arbeid under COVID-19 pandemien" skriver forfatterne om hvilken betydning det har for unge voksne når mulighetene på arbeidsmarkedet blir færre og det blir mer hensiktsmessig å investere i utdanning. Artikkelen, fokuserer på avgangskull fra videregående opplæring (VGO) og bachelorstudier i pandemiåret 2020, og undersøker overgang til videre utdanning og jobb. 

Høsten 2020 var det færre som hadde jobb, og flere som var i utdanning, sammenlignet med tidligere kull. Forskjellene fra tidligere kull skyldtes hovedsakelig dårligere jobbmuligheter, målt ved lokal arbeidsledighet. Et år senere var økningen i utdanning og fallet i andelen i jobb hos pandemi-kullet borte, uten tegn til varige spor i utdanningskarrierene til avgangskullene fra VGO. 

Studien bekrefter tidligere studier hvor unge voksne i økt grad velger utdanning når det er dårlige arbeidsmuligheter. 

Les hele artikkelen her

Kontakt redaksjonen her

Av Knut Strand
Publisert 21. mars 2023 15:08 - Sist endret 21. mars 2023 15:11