Rasisme på nettet er hverdagskost for mange unge muslimer

Unge norske muslimer opplever at de omtrent daglig blir eksponert for åpenlys og eksplisitt rasisme på nettet. Rasismen på nettet oppleves i tillegg som utbredt og nærmest uunngåelig. 

En person skriver på en datamaskin.

Illustrasjonsfoto: Christin Hume/Unsplash

– Å bli eksponert for rasisme er i realiteten en helt vanlig del av det å være på nett for mange unge norske muslimer, sier Marjan Nadim.  

Hun er forfatteren av en nylig publisert artikkel om temaet. Den er basert på en studie hvor 20 norske muslimer mellom 19 og 29 år er intervjuet om sine erfaringer med rasisme på nett og hvordan de opplever fenomenet. 

Selv om nettrasismen er utbredt, oppleves den i hovedsak indirekte. Det vil si at man opplever rasisme på nettet gjennom å bli eksponert for rasistisk innhold og rasistiske ytringer rettet mot andre.  

– Det er likevel viktig å understreke at informantene opplever denne typen rasistisk innhold som et personlig angrep på sin identitet, selv om de ikke angripes direkte selv.  

Hele artikkelen, Making sense of hate: Young Muslims’ understandings of online racism in Norway, er publisert i Journal of Ethnic and Migration Studies. Artikkelen er en del av forskningsprosjektet Ytre høyre på nett og samfunnets motstandskraft (FREXO).  

Lettere å håndtere 

Studien finner at de unge muslimene sjelden skiller mellom fiendtlig innhold rettet mot etnisitet, nasjonalitet og hudfarge på den ene siden og det som retter seg mot religion på den andre. De bruker rasisme som et samlebegrep på de ulike typene av fiendtlighet, og opplever at det er litt vilkårlig om folk angriper dem for å være for eksempel «innvandrer», «somalier» eller «muslim».  

Selv om informantene ser rasismen på nettet som eksplisitt og til tider ekstrem, oppleves den som mindre alvorlig og som lettere å håndtere enn rasismen ute i «den virkelige verden».  

– Dette skyldes blant at avstanden på nettet bidrar til at ting oppleves mindre personlig, og at informantene opplever at det er lettere å distansere seg fra både innholdet og avsenderen.  

– I tillegg er det mulig å beskytte seg mot rasisme på nett ved å kontrollere sin egen synlighet og være kritisk til hvilke arenaer man benytter for digital deltakelse.   

Nettrasisme som symbol på et rasistisk samfunn?  

Mens informantene i studien er samstemte i hvordan de opplever rasisme på nett, har de en veldig ulik forståelse av hva som ligger bak de rasistiske ytringene.  

– Noen mener at det er på nettet man får se hva folk virkelig mener, og at rasismen på nettet dermed avslører hvor rasistisk det norske samfunnet egentlig er. Andre mener derimot at rasismen på nettet gir et skjevt bilde av det norske samfunnet, enten fordi de mener det er en marginal gruppe som står bak eller fordi de opplever at innholdet på nettet reflekterer uvitenhet mer enn genuine rasistiske holdninger.  

Nadim er klar på at det er viktig å forstå hvordan rasisme på nett kan være fundamentalt annerledes enn andre former for rasisme, som ofte er mer tvetydig og subtil.  

– Det er helt klart et hovedtrekk blant de unge norske muslimene vi har snakket med at nettrasismen oppleves som massiv, eksplisitt og til tider ekstrem. Selv om det at dette foregår på nettet gir en følelse av avstand og kontroll for informantene, kan den likevel ha reelle konsekvenser i det virkelige liv, sier Nadim.  

–  Det er derfor viktig at vi forstår hvordan den store mengden rasistisk innhold unge norske muslimer møter på nett kan påvirke deres følelse av tilhørighet og ekskludering.  

  

 

Av Iver Kleiven
Publisert 8. nov. 2023 10:20 - Sist endret 15. nov. 2023 10:59