Ny studie av inntektsutviklingen blant menn og kvinner de siste 40 årene

Gutter og menns likestillingsutfordringer er et tema med stor offentlig oppmerksomhet. Torsdag denne uken arrangerer Mannsutvalget en samtale med Richard Reeves, forfatteren av boken Of Boys and Men: Why the Modern Male Is Struggling, Why It Matters, and What to Do About It. Liza Reisel, forsker ved Institutt for samfunnsforskning og medlem av Mannsutvalget, er blant deltakerne. Reeves’ bok tar opp viktige problemstillinger, men på viktige punkter er situasjonen i Norge annerledes, fremhever Liza Reisel.

ISF-forskerne Liza Reisel og Sara Seehuus

ISF-forskerne Liza Reisel og Sara Seehuus

– Reeves’ bok er interessant fordi han forsøker å formidle utfordringer som gutter og menn i USA står i uten å legge seg på en polariserende linje som klandrer kvinner eller likestillingsutviklingen for menns problemer.

– Han fremhever også trender som økt ulikhet blant menn og et samfunn der lønnsutviklingen til de på bunnen av arbeidsmarkedet ikke har holdt tritt med prisveksten, slik at reallønningene til mange menn i USA har gått ned over tid.

Reisel og Sara Seehuus ved CORE – Senter for likestillingsforskning har analysert liknende tall for Norge. I kontrast til det som beskrives i boka til Reeves, viser de norske tallene stort sett en positiv inntektsutvikling for både menn og kvinner. I en kronikk i Dagens Næringsliv denne uken peker  Reisel og Seehuus på at debatten om gutter og menn må kunne romme kunnskap som viser at noe også går bra med gutter og menn i Norge, uten at det automatisk blir tolket som at gutter og menn ikke har noen utfordringer.

– Vi finner stort sett positive trender med økt realinntekt for alle grupper. Men også i Norge ser vi økt ulikhet mellom menn de siste 40 årene, sier Reisel.  

En viktig forskjell sammenliknet med Reeves sin beskrivelse av USA, er at menn i Norge med kun videregående utdanning tjener relativt godt. Det betyr at menn med videregående utdanning tjener mer enn kvinner på bachelornivå og omtrent likt som menn med bachelorutdanning.

De uten videregående sakker akterut

Samtidig finnes det negative utviklingstrekk det er viktig å følge med på. Særlig gjelder det hvordan de som ikke har fullført videregående skole klarer seg på arbeidsmarkedet og om de i det hele tatt kommer seg inn. 

– Vi ser at sysselsettingen har gått betydelig ned i løpet av 2000-tallet for unge voksne som ikke har fullført videregående. Det er mye som tyder på at det har blitt vanskeligere for disse å klare seg på arbeidsmarkedet.

– Utviklingen er den samme for menn og kvinner, men det er flere menn uten fullført videregående utdanning. Samtidig er det fremdeles betydelig høyere sysselsetting blant unge menn enn blant unge kvinner. Resultatet er at det i antall er det litt flere unge kvinner enn unge menn utenfor utdanning og arbeid, sier Reisel.

Viktig med et godt kunnskapsgrunnlag

CORE – Senter for likestillingsforskning har i over ti år forsket på problemstillinger knyttet til likestilling. Gutter og menns utfordringer har vært ett av områdene CORE har vært opptatt av, særlig i forbindelse med kjønnsdelte utdannings- og yrkesvalg. Senterleder Mari Teigen er glad for at CORE bidrar med et solid kunnskapsgrunnlag slik at man kan ha en god, offentlig samtale om disse problemstillingene.

– Når vi diskuterer utfordringer samfunnet står overfor, er det viktig at vi så langt det er mulig har en felles forståelse av hva utfordringene består i. Dette har vi i CORE vært opptatt av å bidra til gjennom å gjøre kunnskap om kjønnsforskjeller i utdanning og arbeidsliv allment tilgjengelig.

 

Av Iver Kleiven
Publisert 11. okt. 2023 14:55 - Sist endret 11. okt. 2023 15:08