Ny rapport: Evaulering av ny veiledningstjeneste i Bufdir

I en ny rapport evaluerer forfatterne Hilde Lidén og Anne Skevik Grødem oppstarten av Nasjonal veiledningsfunksjon i saker om mindreårige ofre for menneskehandel.

Illustrsajonsbilde: hender på bord med søknadspapirer

Følg lenken for å lese rapporten

Nasjonal veiledningsfunksjon for mindreårige ofre for menneskehandel ble opprettet i 2019 og ligger under Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). Funksjonen har siden oppstarten veiledet i tjue enkeltsaker. Barnevernets saker kan være komplekse og har svært ulik forhold som utgangspunkt. I tillegg vil saker som barnevernet håndterer ofte være vanskelige å identifisere, da de som utnytter mindreårige ofte har en nær relasjon til dem.

Kompetanseheving i barnevernet og andre instanser, og revisjon av rundskrivet og veilederen for barnevernstjenestens arbeid har vært hovedmål i utvikling av veilederen. I perioden for undersøkelsen (desember 2019–oktober 2022) har Covid-19-pandemien i stor grad påvirket veiledningsfunksjonens arbeid, noe som igjen fikk innvirkning på følgeevalueringen.

I rapporten gir Institutt for samfunnsforskning åtte anbefalinger, deriblant en presisering av mandatets innhold, økt synlighet og informasjon om veiledningsfunksjonen til barnevernstjenestene og andre hjelpeinstanser. Rapporten anbefaler også en avklaring av ansvar i organiseringen av innsatsen på menneskehandelfeltet. 

Emneord: Migrasjon og integrering Av Knut Strand
Publisert 27. feb. 2023 14:58 - Sist endret 27. feb. 2023 15:05