– Likestillingsforskning har aldri vært så aktuelt som nå

Den økende likestillingen mellom kvinner og menn er en vår tids største samfunnsendringer. Holdning til likestilling og oppfatninger om kjønnsforskjeller har vært i kraftig endring, og på mange områder har det også skjedd betydelige endringer i kvinners og menns liv i praksis, konkluderer forskere ved CORE – Senter for likestillingsforskning.

bilde av forskerne

ISF- og CORE-forskere Ragni Hege Kitterød og Mari Teigen

– Vi lever i en tydeligere polarisert tid. Etter flere tiår med positiv likestillingsutvikling og høy oppslutning om likestilling, ser vi i mange land i dag at likestillingsspørsmål skaper mer debatt og skarpere fronter, sier Mari Teigen, leder for CORE.  

– Dette er en utvikling vi ser i land både i Europa og resten av verden, legger forsker Ragni Hege Kitterød til.

– Vi vet imidlertid mindre om vi kan se denne samme utviklingen med økende polarisering i spørsmål om likestilling også her til lands, sier Teigen.  

Likestilling med norske briller

Forskerne ved senteret er for tiden aktuelle med et stort og viktig prosjekt innen norsk likestillingsforskning – CORE Survey 2022 – Likestillingsundersøkelsen. Undersøkelsen gir verdifull informasjon om synet på likestilling i Norge i dag.  

– CORE Survey er en stor undersøkelse der vi har hentet inn data om befolkningens syn på ulike likestillingsspørsmål, sier Teigen.

Det finnes flere store, internasjonale undersøkelser hvor spørsmål om likestilling har stått sentralt. Norge deltar også i noen av disse. Med debatten om nye polariseringstendenser som bakteppe ønsket vi å lage en egen spørreundersøkelse om likestilling, hvor vi både ville stille spørsmål som kan måle endringer over tid og nye spørsmål som fanger inn nye problemstillinger i likestillingsdebatten.

– Fordi syn på likestilling er vesentlig endret over tid, så vi også at mange av de spørsmålene som har vært stilt i internasjonale undersøkelser, rett og slett ikke treffer den norske virkeligheten så godt, sier Teigen.

Høy oppslutning om ansvar for familie og økonomi

Det er viktig for forskerne ved CORE å undersøke hvordan oppfatninger om likestilling varierer mellom grupper i befolkningen, og hvilke samfunnsområder det dreier seg om. En annen prioritet er å inkludere både «gamle» og «nye» likestillingssaker.

– CORE Survey viser at oppslutningen er høy om likedeling av familieansvar og økonomisk forsørgelse i familien, men hva mener befolkningen om diskriminering? Er diskriminering noe særlig kvinner utsettes for, eller tenker kanskje stadig flere at menn også kan bli utsatt for kjønnsdiskriminering, spør Teigen.

– Så er det også viktig at gutters likestillingsutfordringer tas opp, i tillegg til nyere aktuelle spørsmål som mangfoldige kjønnsidentiteter – synes folk det er greit at noen identifiserer seg som noe annet enn «kvinne» eller «mann», hva synes de om å innføre en tredje kjønnskategori, og så videre.   

Det er stor variasjon i befolkningens oppslutning om likestilling på ulike områder, både i nivået på oppslutningen og hvor skillelinjene går. Generelt er kvinner mer likestillingsorienterte enn menn, men det er også tema der menn uttrykker mer positive holdninger enn kvinner. Skillelinjer mellom generasjonene og på bakgrunn av politisk tilhørighet er også en aktuell tematikk.

– Vi ser for eksempel at eldre støtter mer opp om det vi kan kalle «tradisjonelle» likestillingssaker som gjelder arbeidsliv, familie og økonomi enn før, sier Kitterød.

– Her ser vi også mindre forskjeller mellom yngre og eldre enn tidligere. De yngre støtter imidlertid mer opp om identitetspolitiske saker enn eldre. Det er også klare forskjeller etter partipreferanse, men vi ser foreløpig ingen klare tegn til protest mot en familiemodell der både kvinner og menn er yrkesaktive og deler på arbeidet hjemme, slik man ser i en del andre land.

Tydelige endringer i oppfatninger

Teigen og Kitterød har jobbet med forskning på likestillingsspørsmål i en årrekke, og har begge vært en del av CORE siden oppstarten for 10 år siden. De ser at oppfatningen om likestilling – og ikke minst av hva likestilling er – endrer seg.

– For oss ved CORE er det viktig å være opptatt av helhet og at likestilling forstås i et bredt perspektiv. Ofte oppfattes likestilling som at det kun handler om kjønn, men det er en oppfatning vi ikke deler, sier Teigen.

– Man må se på hvordan ulike faktorer – som for eksempel kjønn, alder og utdanning – virker sammen, sier Kitterød.

– Vi ønsker også å undersøke ulike former for diskrimineringsgrunnlag –altså hvor utbredt befolkningen tror at kjønnsdiskriminering er sammenlignet med diskriminering på andre grunnlag, som alder, etnisk bakgrunn, funksjonsnedsettelse og seksuell orientering.

Mye gjenstår

Resultater fra CORE Survey presenteres på våre nettsider i form av korte notater med tematiske analyser og som publiserte tidsskriftsartikler. På denne siden vil det løpende bli publisert resultater fra analyser av datamaterialet i CORE Survey.

– Arbeidet med å analysere CORE Survey går altså over tid. Vi planlegger allerede for neste undersøkelse, slik at vi kan måle endringer i befolkningens holdninger. Særlig vil vi følge med på om internasjonale tendenser til økende polarisering om kjønn- og likestillingsspørsmål også får større feste i norsk offentlighet og meningsdannelse, sier Teigen.

Emneord: Likestilling Av Iver Kleiven
Publisert 21. sep. 2023 14:01 - Sist endret 16. jan. 2024 12:13