2023

Publisert 20. des. 2023 15:32

En ny studie fra Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor har undersøkt nordmenns holdninger til kunstig intelligens (KI). Resultatene viser at det er store variasjoner blant nordmenn i hvordan de forholder seg til og bruker KI.

Publisert 17. okt. 2023 08:35

De to første artiklene til Søkelys på arbeidslivets tredje 2023-utgave er ute. I den første artikkelen ser forfatterne på lønnsgevinsten av fagorganisering på toppen av akademia, mens den andre artikkelen studerer på hvilke måter erfaringer med og forventninger om diskriminering, former hvordan minoriteter fremstiller seg selv i en jobbsøkerprosess.

Publisert 13. okt. 2023 09:00

I mange år ville ikke pressen lytte til de kritiske motstemmene som mente Viggo Kristiansen var blitt utsatt for et justismord. Først da rettsvesenet snudde og riksadvokaten beklaget, fulgte pressen etter.

Publisert 11. okt. 2023 14:55

Gutter og menns likestillingsutfordringer er et tema med stor offentlig oppmerksomhet. Torsdag denne uken arrangerer Mannsutvalget en samtale med Richard Reeves, forfatteren av boken Of Boys and Men: Why the Modern Male Is Struggling, Why It Matters, and What to Do About It. Liza Reisel, forsker ved Institutt for samfunnsforskning og medlem av Mannsutvalget, er blant deltakerne. Reeves’ bok tar opp viktige problemstillinger, men på viktige punkter er situasjonen i Norge annerledes, fremhever Liza Reisel.

Publisert 10. okt. 2023 10:44

Hver uke kommer til rundt 1000 nye ukrainske flyktninger til Norge. Så langt har 62 000 blitt bosatt i Norge etter Russlands full-skala invasjon for halvannet år siden. Norske myndigheter må forberede seg på tøffe utfordringer i mottaks- og integreringsarbeidet med ukrainske flyktninger fremover.

Publisert 27. sep. 2023 10:03

Skal man sette i verk tiltak for inkludering må man forstå mekanismene som fører til utenforskap. Samfunnsoppdraget Inkludering av barn og unge krever et bredt perspektiv på hva det er som gjør at noen blir ekskludert og hva som hindrer deltagelse. Det skriver Kyrre Lekve, direktør i Institutt for samfunnsforskning, i et debattinnlegg i Khrono.

Publisert 13. sep. 2023 11:30

Søkelys på arbeidslivet er ute med to nye artikler. Den første artikkelen undersøker hvorvidt det for enkelte trygde- og stønadsmottakere "lønner seg" å jobbe, mens den andre ser på holdninger til fordeling av foreldrepermisjon.

Publisert 28. aug. 2023 07:54

Høsten første utgave av Tidsskrift for samfunnsforskning inneholder et fagsymposium som diskuterer om det norske samfunnet er blitt mer polarisert, i tillegg til tre artikler om vold i nære relasjoner, levekårsproblemer og norsk politikultur

Publisert 21. juni 2023 14:12

I august tiltrer Kyrre Lekve direktørstillingen ved ISF. Han kommer fra Simula Research Laboratory og tar over etter Tanja Storsul.

Publisert 8. juni 2023 12:35

Befolkningen er mer positive til innvandring i egen kommune nå, enn før Russlands storskala invasjon av Ukraina. Det finner forskerne på prosjektet Integreringsbarometeret i sin tilleggsundersøkelse fra mars 2023.

Publisert 24. mai 2023 08:56

23. mai slipper Søkelys på arbeidslivet to nye artikler som belyser eldre arbeidstakere og avgang fra arbeidslivet på ulike måter. Den første artikkelen ser på definisjoner av yrkesavgang og måter å måle tidspunkt for avgang, mens den andre undersøker lederes syn på eldre arbeidstakere.

Publisert 15. mai 2023 13:08

Antallet personer som rapporterte at de hadde blitt utsatt for hatytringer var lavere etter pandemien enn før, viser en ny ISF-undersøkelse. Nedgangen gjaldt i mindre grad for de gruppene i befolkningen som vanligvis er mest utsatt for å motta hatytringer.