Hvordan påvirker økt levealder den framtidige arbeidsstyrken i Norge?

I en ny artikkel i Søkelys på arbeidslivet diskuterer Astri Syse (Folkehelseinstituttet) og Bjørn Heine Strand (Folkehelseinstituttet og Nasjonalt senter for aldring) hvordan økt levealder i befolkningen vil påvirke størrelsen på, og sammensetningen av, den framtidige arbeidsstyrken i Norge. 

Skjermdump av forsiden til tidsskriftet Søkelys på arbeidslivet

Politisk mål at flere står lenger i arbeid – eldres helse, kompetanse og ønsker er viktige 

Vi lever stadig lenger, og i Norge som i mange andre land, er det et politisk mål at flere skal stå lenger i arbeid. Hvilken betydning den økte levealderen vil ha for arbeidsstyrken framover, avhenger av helsen til framtidige eldre, av de eldres kompetanse, og av deres ønsker om å fortsette i arbeidslivet. Også arbeidsgivernes holdninger og tilrettelegging av arbeidsforhold kan ha betydning. 

I kommentarartikkelen «Hva betyr økt levealder for den framtidige (potensielle) arbeidsstyrken?» oppsummerer forfatterne aktuell forskning på disse områdene. De peker på at den potensielle arbeidsstyrken, altså alle som er i en alder der de kan tenkes å delta i arbeidslivet, trolig vil bli eldre og mer heterogen framover. Gjennomsnittsalderen vil øke og flere vil ha innvandrerbakgrunn. Ulike studier og ulike helsemål gir litt forskjellige svar på om framtidens eldre vil ha god nok helse til å kunne stå lenger i jobb. 

Problematisk å heve pensjonsalderen? 

Mye taler for at framtidens «unge eldre», primært de som er i 60-årene, vil ha bedre helse enn de som er i denne alderen i dag og de som var i denne alderen for noen tiår tilbake. De vil dermed ha gode muligheter for å stå lenger i jobb dersom de ønsker det. Forskningen er mindre entydig når det gjelder arbeidshelse i 70-årene, og forfatterne mener derfor det kan være mer problematisk å heve den øvre aldersgrensen i pensjonssystemet enn å styrke insentivene til økt yrkesdeltakelse tidlig i 60-åra. 

Økende sosiale forskjeller spiller inn 

Gitt markante og økende sosiale forskjeller i sykelighet og dødelighet i Norge, vil muligheten for å kunne jobbe lenger variere mellom sosiale grupper. Muligheter og ønsker om lengre yrkeskarrierer vil også variere mellom yrkesgrupper og med arbeidsgiveres holdninger og tilrettelegging av oppgaver.  

Hva kan et lengre arbeidsliv gå på bekostning av? 

Forfatterne peker på at det også er viktig å studere om forlengede yrkeskarrierer kan gå på bekostning av deltakelse i frivillig arbeid og uformelt omsorgsarbeid, og av eldres tid og mulighet til å ta vare på egen helse.  

Les hele artikkelen her (idunn.no)

Emneord: Arbeid
Publisert 12. des. 2022 10:46 - Sist endret 12. des. 2022 12:32