Hvordan kan rollen som folkevalgt i Den norske kirke styrkes?

ISF-forsker Signe Bock Segaard har det siste året sittet i Demokrati- og folkevalgutvalget oppnevnt av Den norske kirke. 

Utvalgets mandat har vært å identifisere demokratiets grunnlag som styringsform i kirken og vurdere tiltak som kan styrke rollen som folkevalgt i Den norske kirke innenfor dagens gjeldende ordninger.

Utvalgets arbeid er nå slutt og rapporten ble overlevert til Kirkerådet den 28. januar 2022. Om arbeidet sier Segaard følgende:

– Arbeidet har vært spennende og lærerikt, men også utfordrende og morsomt. Utfordrende fordi det kirkelige demokrati med vekt på det troende fellesskap tilfører et «nytt» aspekt til demokratidiskusjonen, og ikke minst i tilnærmingen til hvem og hva folkevalgtrollen er.

Bakgrunnen for utvalgets mandat

Bakgrunnen for utvalgets mandat ligger i at statskirkeordningen ble avviklet og erstattet med en allmenn lov om tros- og livssynssamfunn. I denne loven ligger det også en forventning om at Den norske kirke fortsatt skal være en landsdekkende og demokratisk folkekirke.

– Vi har derfor sett på ulike forståelser av demokrati og spesielt i lys av det kirkelige demokrati, der spørsmålet har vært hvilken plass og legitimitet ulike demokratiformer har i Den norske kirke. Det å koble sammen ulike demokratiforståelser uten å miste noe og uten å gå på kompromiss har vært en lærerik prosess. Jeg tror det har lyktes, forteller Segaard.

Gjennom flere tidligere utredninger fant utvalget tydelige argumenter for å forstå og begrunne demokratiets styringsgrunnlag i kirken.  Blant annet ble det tydelig hvordan demokrati som idé og verdi har vunnet fotfeste, sier Segaard.

Demokrati- og folkevalgutvalgets anbefalinger

Med utgangspunkt i denne gjennomgangen, diskusjonene rundt demokratiets plass i kirken og en spørreundersøkelse blant kirkens folkevalgte, anbefaler utvalget en rekke tiltak som kan iverksettes for å styrke og understøtte rollen som folkevalgt i Den norske kirke.

Segaard forklarer at utvalget både foreslår mer overordnede tiltak av prinsipiell karakter og praktiske tiltak som blant annet handler om styrking av folkevalgte råd og rådslederes representative funksjoner, kompetanse og opplæring, frikjøp og godtgjørelse samt organisering av de folkevalgte organers arbeid.

Alt i alt oppsummerer Segaard arbeidet i utvalget slik:

– Det har vært en givende opplevelse å være med i dette utvalget. Ikke minst skyldes det sammensetningen med personer med veldig forskjell bakgrunn; både med vitenskapelig bakgrunn, kirkelig-praktisk bakgrunn samt teologisk og geistlig bakgrunn, hvilket har bidratt til interessante diskusjoner. Men det skyldes også at medlemmene ga mye av seg selv. Folk var rause, vennlige, og det var en god tone – selv i de hektiske diskusjonene. Og til tross for at mye foregikk på zoom.

 

Vil du lese mer om hva Demokrati- og folkevalgutvalget har funnet? Hele rapporten finner du her (kirken.no)

Av Silje Hvilsom Kvanvik
Publisert 28. jan. 2022 08:36 - Sist endret 28. jan. 2022 08:36