Viktig rapport om ytringsfrihet

Ytringsfrihet engasjerer, og i dag lanserte ISF sin nye rapport om hvordan befolkningen vurderer grensene for ytringsfriheten. Det skjedde i en fullpakket sal på et formiddagsseminar hos Fritt ord.

Hvor skal grensene for ytringsfrihet gå, hvem skal sette grensene og hvordan skal de håndheves? Det har vært utgangspunktet for forskerne ved Institutt for samfunnsforskning (ISF) i forbindelse med produksjonen av ISF-rapporten Ytringsfrihetens grenser: Sosiale normer og politisk toleranse.

Sosiale og juridiske grenser for ytringsfriheten er alltid et aktuelt tema. Forskerne Kari Steen-Johnsen, Audun Fladmoe og Arnfinn H. Midtbøen tar i denne rapporten for seg spenningsforholdet mellom retten til å ytre seg fritt vs. retten til vern mot hatytringer og forfølgelse på etnisk, religiøst eller annet grunnlag. Ved å fokusere på religion og innvandring, har man i undersøkelsen sett på den norske befolkningens holdninger til slike spørsmål.

Rapporten er en del av prosjektet «Status for ytringsfriheten i Norge – Fritt ords monitorprosjekt», som nå er i sin andre runde. Dagens rapport bygger på en undersøkelse blant journalister og redaktører og en befolkningsundersøkelse – begge ble gjennomført høsten 2015. Sistnevnte ble også gjennomført for to år siden.

Direktør Knut Olav Åmås ønsket velkommen hos Fritt ord i dag. Deretter innledet prosjektleder H. Midtbøen, før hovedfunn fra rapporten presentert av forskerne Steen-Johnsen og Fladmoe. De tok i tillegg opp ulike utfordringer som dukket opp underveis, ikke minst de metodiske.

Grensedragninger i ytringsdebatten var gjenspeilet i rapporten via fire punkter:

  • Ytringens styrke

  • Hvem ytringen rettes mot

  • Ytringens sosiale og juridiske konsekvenser

  • Aksept for publisering av karikaturtegninger

Interessante forskningsfunn er:

  • Mange aksepterer både kritikk og krenkelser, få aksepterer nedsettende ytringer og hån

  • Kritikk av religion som institusjon er mer akseptert en kritikk av etniske minoritetsgrupper

  • Svært få mener at uakseptable ytringer bør møtes med juridisk straff

  • Ulike grupper behandles ulikt, og holdninger til ytringsfrihet henger sammen med andre holdninger

Etter en kort pause og lett servering, var det tid for faglige innspill og kommentarer. De sto Anine Kierulf (Senter for menneskerettigheter, UiO), Marit K. Slotnæs (debattredaktør i Morgenbladet) og Kjersti Løken Stavrum (journalist og generalsekretær i Norsk Presseforbund) for.

Seminaret ble avsluttet med en panelsamtale mellom forskerne og kommentarer, og det var muligheter for spørsmål fra salen.

Rapporten kan lastes ned her.

Prosjektet har også egen hjemmeside som du finner her.

Ønskes mer informasjon, kontakt:

Arnfinn H. Midtbøen, prosjektleder for forskningsprosjektet Status for ytringsfriheten i Norge og forsker II ved Institutt for samfunnsforskning, mobil: 92 08 25 53, e-post:  ahm@samfunnsforskning.no 

Bente Roalsvig, prosjektdirektør og nestleder i Fritt Ord, mobil: 91 61 33 40, e-post: bente.roalsvig@frittord.no

Av Stoltenberg Christina Hoelgaard (c.h.stoltenberg@samfunnsforskning.no)
Publisert 26. jan. 2016 16:00 - Sist endret 7. sep. 2017 11:34