Ti bud for bedre integrering

Vellykket integrering er en av vår tids største politiske utfordringer. Hvordan Norge kan skape bedre integreringsvilkår fremover har vært mandatet for et utvalg av sentrale politikere og forskere satt sammen av Tankesmien Agenda. 

Med de siste års høye innvandring til Norge har integreringspolitikk blitt et stadig tilbakevendende tema i nyhetene. Daglig kommer det saker som omhandler integreringsutfordringer knyttet til bosetting og sysselsetting av innvandrere, språkopplæring, håndteringen av religiøst og etnisk mangfold, diskriminering og hatkriminalitet osv.

Tankesmien Agenda tok høsten 2015 initiativ til å danne et utvalg for å se nærmere på mulige forbedringer av politikken for integrering av innvandrere. Utvalgets sammensetning er spesiell siden det ikke bare har bestått av politikere, men også noen av landets fremste forskere på området.

Oftest er gangen i slike prosesser at forskere først analyserer og viser sammenhenger, mens politikerne siden konkluderer og beslutter. I denne prosessen har imidlertid politikerne og forskerne sittet sammen og diskutert, analysert og konkludert. Dermed har de også kommet opp med forbedringsforslag som er grundig gjennomtenkte og faglig baserte på en helt annen måte enn det som er vanlig. Forsker ved ISF, Axel West Pedersen,har vært medlem i utvalget.

Gruppen har levert et solid stykke arbeid. På en pressekonferanse hos Tankesmien Agenda i dag 10. august, ble «10 bud for bedre integrering» presentert.  Likebehandling og respekt for enkeltmenneskets rettigheter har vært utgangspunktet for utvalgets arbeid.

Utvalget har skrevet en kronikk om arbeidet som står i dagens Aftenposten, og kan leses her(krever abonnement).

En kortfattet oversikt over de 10 bud:

1. Integrering fra dag én

2. Rask og spredt bosetting av flyktninger

3. Felles verdier for alle

4. Alle må delta

5. Bedre kvalifisering for innpass og utvikling i arbeidslivet

6. Arbeidslinjen skal styrkes

7. Bruk skolen, vår viktigste integreringsarena

8. Bedre tilbud og tydeligere forventninger til religiøse trossamfunn

9. Nulltoleranse for rasisme, diskriminering og hatkriminalitet

10. Aldri parallellsamfunn

Tankesmien Agenda sin hjemmesidekan du lese mer om utvalgets arbeid og laste ned hele rapporten.

Dette sier mediene så langt:

Publisert 10. aug. 2016 14:27 - Sist endret 3. aug. 2023 10:16