Rapport om velferdsmiks skaper debatt

I forrige uke kom ISF med en rapport som viste at utformingen av skandinavisk velferdspolitikk bare til en viss grad støtter opp om ideelle organisasjoners særpreg. Dette til tross for tverrpolitisk enighet om mangfold og individuell tilrettelegging.

I Norge er det mange anbudskonkurranser, og disse brukes til å involvere både offentlige, ideelle og kommersielle aktører. Det store spørsmålet er hvorvidt man skal ha nøytrale konkurranseforhold eller bruke virkemidler som sikrer et faktisk omfang av ideell deltagelse. Sverige er eksempel på det første. Danmark bruker nasjonale godkjenningsordninger som i Norge overfor frittstående skoler. I tillegg bruker danskene utvidet egenregi – kommunen inngår avtaler med ideelle aktører om tildeling av plasser.

De ulike politiske fraksjonene snakker varmt om viktigheten av å anvende ideelle tjenesteytere innen undervisning, helse- og omsorgstjenester. Mangfold og individuell tilrettelegging er grunnleggende mål for den offentlig finansierte velferden i Skandinavia, og ideelle aktører yter et viktig bidrag. Det viser rapporten Mot en ny skandinavisk velferdsmodell? (2016:01) som ISF-forsker Karl Henrik Sivesind presenterte på en Virke-konferanse i forrige uke.

Her kommer det klart frem at når veksten i første rekke fremmes med økonomiske insentiver, er det de kommersielle aktørene som kommer på offensiven.

Forskningsresultatene har skapt engasjement fra mange sider. Her er noen av innleggene som har stått i Vårt Land de siste dagene:

28.01:  Høye: Ønsker flere ideelle

02.02: Stortingsrepresentant og helsepolitisk talsperson, Torgeir Michaelsen(Ap)

04.02: Generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen

04.02: Direktør i Virke for helse omsorg og ideell sektor, Inger Helene Venås

05.02: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H)

05.02 : – Ideelle aktører som sikrer mangfold i velferdstilbudet

15.02: Krever minsteandel ideell velferd

15.02: 2016: Et skjebneår for ideell velferd?

16.02: Stortingsrepresentant og helsepolitisk talsperson, Torgeir Michaelsen(Ap)

19.02: Leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland

EUs oppdaterte direktiv for offentlige anskaffelser og EUs nye direktiv for tjenestekonsesjoner vil inngå i arbeidet om en ny Lov om offentlige anskaffelser i Norge. Føringene er klare, og disse skal nå implementeres i norsk praksis. Dette er en viktig diskusjon fordi de politiske standpunktene som tas nå, blir avgjørende for hvordan ideelle aktører kan involveres i velferdsoppdrag i fremtiden.

Temaet vil også tas opp på Manifest sin populære årskonferanse 1. mars på Sentrum Scene i Oslo. Her kan du se programmet. ISF-forsker Karl Henrik Sivesind skal delta i diskusjonen om «Felles penger til privat profitt?»

Av Stoltenberg Christina Hoelgaard (c.h.stoltenberg@samfunnsforskning.no)
Publisert 5. feb. 2016 12:41 - Sist endret 7. sep. 2017 11:28