Pris til Jørn Ljunggren

Det er hyggelig å se at forskningsarbeid settes pris på, bokstavelig talt. Ikke minst når det gjelder ISFs egne forskere. I dag ble det Jørn Ljunggren.

Mens det ofte snakkes om at ressurssterke folk bor i andre nabolag enn de ressurssvake i Oslo, har det foreløpig vært få undersøkelser om hva slik segregasjon – eller atskillelse – har å si for de som bor der og deres fremtidige veivalg. Forskning rundt dette området er kjærkomment.

Det er derfor gledelig å formidle at for 2015 har styret i Kunnskap Oslo vedtatt å tildele premie for beste forskningsarbeid til en artikkel skrevet av Maren Toft (UiO) og Jørn Ljunggren (tidligere UiO, nå ISF). De tildeles 100 000,- for prosjektet «Geographies of class advantage: The influence of adolescent neighbourhoods in Oslo».

I artikkelen som ble publisert i det anerkjente tidsskriftetUrban Studies i 2015, snur forfatterne opp ned på den vanlige ideen om at fattigdom «smitter» innenfor nabolag, og undersøker i stedet sammenhengen mellom å vokse opp med mange ressurssterke naboer og ens egne sjanser senere i livet.

Ved å sammenligne ungdommer som har bodd i ulike typer nabolag, fant Toft og Ljunggren blant annet at de som deler nabolag med overklassebarn har vesentlig høyere tilbøyelighet til å ta høyere utdanning og eliteutdanninger samt å selv havne i overklassen som voksen. Disse sammenhengene viser seg dessuten å være langt sterkere for ungdommer fra arbeiderklassehjem enn for ungdommer med mer privilegerte foreldre.

Kunnskap Oslo delte ut forskningspremiene i dag, onsdag, i Formannskapssalen i Oslo Rådhus. Byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad, er leder for Kunnskap Oslo. Han sto for selve utdelingen av premiene, og det var en flott seanse. Lippestad vektla den operative temaavgrensningen for premieordningene og hvor viktig det er for kommunen å få mer kunnskap på disse områdene.

– Kunnskap er nøkkel til velferd og verdiskaping. Alt arbeid i kommunen bør jo være kunnskapsbasert. Vi trenger ytterligere viten om befolkningsvekst og flerkulturelt fellesskap, som utfordring og mulighet for byens økonomiske, sosiale, kulturelle og miljømessige utvikling, og om kunst, kultur og arkitektur, som drivkrefter i byutvikling. Ikke minst trenger vi å vite mer om innovasjon, verdiskaping og byens evne og vilje til å tiltrekke seg og forvalte talenter og kunnskapsmiljøer. Det er derfor veldig interessant å lese Toft og Ljunggren forskningsarbeid som viser at sosiøkonomiske mer enn etnisk kulturelle betingelser gir utslag vedrørende fremtidige valg. Det er en viktig pekepinn for oss om at vi må jobbe for blant annet mer sammensatte nabolag, poengterte Geir Lippestad.

FAKTA

Kunnskap Oslo er en samarbeidsallianse mellom Oslo kommune og byens kunnskapsinstitusjoner og -miljøer. De årlige forskningspremiene fra Kunnskap Oslo er finansiert av Oslo kommune, og skal tilgodese forskning som er av strategisk interesse for byens utvikling, innenfor avgrensede temaområder. En egen fagkomité vurderer innkomne forslag til kandidater og fremmer innstilling til styret om premiering.

– Dette var veldig hyggelig. Vi mener selvfølgelig at temaet er viktig, og dette ble da en fin anledning til å nå bredere ut med forskningen vår. Selv om geografisk basert ulikhet er like gammel som byene selv, er vi bare i startfasen av å kunne forstå hvordan dette henger sammen med folks liv og framtidsmuligheter. Vi håper det er mange andre som vil ta tak i lignende problemstillinger, ikke minst med Oslo som kontekst, sier Ljunggren.

Det ble i tillegg delt ut premier til tre fremragende masteroppgaver på Universitetet i Oslo, som alle bidro med viktig forskningskunnskap til kommunen.

Av Kari Brun Ågotnes
Publisert 8. juni 2016 15:05 - Sist endret 3. aug. 2023 12:37