Nytt Tidsskrift for samfunnsforskning – og ny redaksjon

Siste utgave berører kjernetemaer innen sosiologisk forskning. De to redaktørene har ambisjonene klare for tidsskriftet framover.

Redaktørene for Tidsskrift for samfunnsforskning (TfS), Rune Karlsen (t.v.) og Arnfinn Midtbøen, framhever metodebredden i siste utgave.

Utgave 2-2016 av Tidsskrift for samfunnsforskning (TfS) finnes fra i dag tilgjengelig på Idunn.no. Tidsskriftet har siden sin oppstart i 1960 ved Institutt for samfunnsforskning (ISF) blitt å betrakte som det norske samfunnsvitenskapelige tidsskriftet av høyest kvalitet.

ISF-forsker Rune Karlsen har hatt redaktørvervet siden 2015. Fra 2016 har han fått med seg Arnfinn H. Midtbøen på laget, og dermed fylles redaktørrollene av én statsviter og én sosiolog.

– Det faktum at jeg og Arnfinn har forskjellig fagbakgrunn, i tillegg til å ha komplementær metodekompetanse, vil styrke tidsskriftets satsing framover, sier Karlsen.

– Et nummer som viser metodebredde

Det nyeste TfS-nummeret består av tre artikler, én forskningskommentar og tre bokanmeldelser.

– Artiklene berører kjernetemaer innen den sosiologiske forskningen i Norge – arbeidslivs- og organisasjonsforskning, forskning på individualiserte livsløp og forskning på etterkommere av innvandrere – og viser dessuten metodebredden i sosiologifaget og samfunnsvitenskapene for øvrig, påpeker Arnfinn H. Midtbøen.

Innholdsfortegnelsen for denne TfS-utgaven finner du nederst i denne artikkelen, og du kan klikke her for å lese siste TfS-nummer.

Ambisjoner om å nå bredere i rekrutteringen

De to TfS-redaktørene ønsker å benytte sine komplementære fagbakgrunner når de blir spurt om sine ambisjoner for TfS framover.

– Tidsskriftet skal fortsatt være en publiseringskanal for det beste innen norsk, samfunnsvitenskapelig forskning; og bygge videre på de sterke tradisjonene for kvalitet. Samtidig ønsker vi å nå enda bredere i hvilke fagbakgrunner vi rekrutterer artikkelforfattere fra. Vi ønsker at TfS også skal være en publiseringskanal for historikere, økonomer, medievitere og statsvitere med internasjonale relasjoner som kjerneområde, påpeker Karlsen og Midtbøen.

Til slutt spør vi Midtbøen – hva er ditt forhold til TfS som ny redaktør?

– TfS er et tidsskrift jeg hadde et nært forhold til allerede før jeg begynte å jobbe ved ISF. På et tidspunkt i sosiologistudiene arvet jeg faktisk samtlige utgaver av TfS helt siden oppstarten i 1960, av min tante Ingrid Eide. Det var for øvrig noe som kom til nytte en gang jeg hadde en veiledningssamtale over telefonen med biveilederen på masteroppgaven min, Knut Kjelstadli. Han kom på en artikkel han hadde publisert i TfS en gang på slutten av 1980-tallet – som han tipset meg om. Ettersom jeg hadde alle utgavene stående fant jeg raskt fram til riktig årgang og artikkel under telefonsamtalen. Det hadde han nok ikke ventet, avslutter Midtbøen.

Innhold i TfS 2-2016

Artikler

Jonas Axelsson, Jan Ch. Karlsson & Egil J. Skorstad
Arbeiderkollektivet i dag – replikasjon og teoretisk utvikling

Rannveig Kaldager Hart & Torkild Hovde Lyngstad
Individualiserte livsløp? Et sekvensanalytisk blikk på samlivene til norske menn og kvinner født 1927–1966

Mariann Stærkebye Leirvik
«Medaljens bakside»: Omkostninger av etnisk kapital for utdanning

Forskningskommentar

Bente Rasmussen
Tilbake til byråkratiet? Weber, byråkratiet og lærerstreiken

Bokanmeldelser

Cornelius Cappelen
Ann-Helén Bay, Anniken Hagelund & Aksel Hatland (red.) For mange på trygd? Velferdspolitiske spenninger

Atle Møen
Håkon Larsen (red.) Kultursosiologisk forskning

Anne Therese Gullberg
Jon Naustdalslid Klimapolitikk. Samfunn og styring under eit klima i endring

Av Eirin Konstad Nilsen
Publisert 12. mai 2016 08:00 - Sist endret 1. des. 2017 14:10