Nytt nummer av Tidsskrift for samfunnsforskning er her!

Norsk offentlig debatt preges for tiden av diskusjoner rundt velferdssamfunnet, familiepolitikk og klima, så det er naturlig nok også innholdet i årets tredje utgave av publikasjonen TfS. Spennende bokanmeldelser er viet ekstra stor plass i dette nummeret.

Tredje nummer av Institutt for samfunnsforskning sin publikasjonTidsskrift for samfunnsforskning(TfS) er nå klart, og det er som alltid dagsaktuelle temaer å finne i TfS 3/2016.

Artikler

I artikkelen «Kampen om familiepolitikken: Farvel til hybridregimet?» tar Anne Lise Ellingsæter opp de politiske partienes påvirkning og posisjonering vedrørende resultater knyttet til familiepolitikken. Det er snakk om reformer som foreldrepermisjoner, kontantstøtte og offentlig subsidierte barnehager. Materialet baserer seg på regjerings- og stortingsdokumenter fra 1990-tallet og fram til i dag.

Somaliske innvandreres manglende tillit til NAV er tema for artikkelen til Jon Horgen Friberg og Olav Elgvin. I artikkelen «Når velferdsstaten bryter tilliten ned: Somaliske innvandrere i møte med NAV», ser forfatterne nærmere på hvordan somaliske innvandrere opplever NAV. De analyserer, gjennom kvalitative intervjuer og fokusgrupper, hvordan denne gruppen finner NAV-apparatet meningsløst, ydmykende og vilkårlig. Dette bunner bl.a. i mistro til NAVs virkemidler og forståelse av gruppens særskilte behov grunnet Somalias nyere historie. Her er det mange interessante elementer vedrørende et omdiskutert tema.

Klimadebatten tar seg stadig opp i Norge, og artikkelen til Jan Frode Haugseth, Vilde Blix Huseby og Tomas Moe Skjølsvold kan være en ytterligere bidragsyter her. «Ti klimalogikker. En kvalitativ analyse av klimatiltak i norsk offentlig debatt (2007–2013)» tar for seg argumenter og kritikker som brukes for og imot i klimadebatten, i en periode over seks år. Gjennom grundige analyser påvises det her ti distinkte logikker som brukes systematisk av forskjellige debattanter i det norske ordskiftet for å presentere, argumentere for og/eller kritisere ulike typer klimatiltak. Tre hovedfunn vedrørende argumentasjonen rundt markedstenkning, grønn tenkning og løsningskonkretisering er absolutt verdt å få med seg.

Bokanmeldelser

I tillegg er det mange spennende bokanmeldelser i TfS nr. 3/2016. Du kan lese anmeldelser av følgende interessante bøker:

  • ODDBJØRN LEIRVIK
    Inger Furseth (red.): «Religionens tilbakekomst i offentligheten? Religion, politikk, medier, stat og sivilsamfunn siden 1980-tallet»

  • JAN ERLING KLAUSEN
    Tone Alm Andreassen og Jacob Aars: «Den store reformen. Da NAV ble til»

  • BERNT AARDAL
    Terje Rasmussen: «Offentlig parlamentarisme. Politisk strid og offentlig mening 1945–2000»

  • LINN SANDBERG
    Ingrid Lønrusten Rogstad: «Politisk kommunikasjon i et nytt medielandskap»

  • GRETE BROCHMANN
    Per Mouritsen: «En plads i verden. Det moderne medborgerskab»

TfS kan lastes ned i sin helhet her fra idunn.no.

Om du ønsker å kjøpe dette nummeret heftet, kan det bestilles her via Universitetsforlaget.

Publisert 29. sep. 2016 11:03 - Sist endret 6. sep. 2017 09:50