Ny rapport fra Status for ytringsfriheten i Norge

Tirsdag 26. januar lanserer rapporten Ytringsfrihetens grenser: Normer, juss og politisk toleransepå et seminar i regi av Fritt Ord og Institutt for samfunnsforskning. Her presenteres nye spennende funn fra prosjektet Status for ytringsfriheten i Norge.

Prosjektet Status for ytringsfriheten i Norge startet høsten 2013. Formålet var å kartlegge den norske befolkningens holdninger til – og erfaringer med – ytringsfrihet. Prosjektets hovedrapport Ytringsfrihet i Norge: Holdninger og erfaringer i befolkningen (2014) viste blant annet at bare 27 prosent av befolkningsutvalget var helt eller delvis enige i påstanden om at «ytringer som håner religion bør være tillatt». Journalister, forfattere og billedkunstnere uttrykte større aksept for slike ytringer. 59 prosent av journalistene, 67 prosent av forfatterne og 46 prosent av billedkunstnerne var helt eller delvis enige i at slike ytringer burde aksepteres.

Stabilt syn på ytringsfrihetens grenser

Tirsdag 26. januar lanseres den nyeste rapport. I rapportenYtringsfrihetens grenser: Normer, juss og politisk toleranseundersøker ISF-forskere Kari Steen-Johnsen og Audun Fladmoe hva som oppfattes som legitime ytringer i den norske offentligheten blant journalister og befolkningen for øvrig. Et av hovedpoengene har vært å undersøke om fjorårets angrep på Charlie Hebdo har endret nordmenns holdninger til ytringsfrihet og krenkelse av ulike religiøse minoriteter.

Prosjektleder og ISF-forsker Arnfinn H. Midtbøen forteller til Dagbladet (07.1.2016) at den nye undersøkelsen viser at holdningene til ytringsfrihet har vært stabile siden forrige undersøkelse, til tross for en intens debatt om ytringsfrihet det siste året. Samtidig er det stor variasjon i aksepten for ulike typer ytringer, avhengig av formuleringenes styrke og innhold, og av om de dreier seg om religionskritikk generelt, eller om de er rettet mot en definert etnisk eller religiøs gruppe.

Politisk toleranse

I den nye rapporten, som er skrevet av ISF-forskerne Audun Fladmoe og Kari Steen-Johnsen, stilles også en rekke nye spørsmål. Blant annet undersøkes forholdet mellom sosiale normer og juss, og forskerne har undersøkt om bestemte typer ytringer eller grupper defineres ut av det politiske og demokratiske fellesskapet som den norske offentligheten utgjør. Ved bruk av et såkalt surveyeksperiment undersøker rapporten om norske journalister og befolkningen for øvrig mener at høyreekstreme grupper og islamister skal ha muligheten til å stille liste til stortingsvalg og komme på trykk i riksdekkende medier, selv under forutsetning av at de følger norsk lov.

Midtbøen forteller at særlig resultatene fra surveyeksperimentet gir svært interessant informasjon om politisk toleranse i den norske offentligheten.

Kari Steen-Johnsen og Audun Fladmoe presenterer resultatene fra rapporten under rapportlanseringen i Fritt Ords lokaler 26. januar. Arrangementet er åpent og gratis for alle.

Av Stoltenberg Christina Hoelgaard (c.h.stoltenberg@samfunnsforskning.no)
Publisert 8. jan. 2016 14:04 - Sist endret 7. sep. 2017 11:36