Ny bok om politisk representasjon

Selv om norske politiske partier har færre medlemmer og flere politiske rådgivere enn tidligere, og i stadig større grad finansieres over statsbudsjettet, viser en ny undersøkelse at partiene fremdeles evner å representere velgerne.

Nylig utga Elin Haugsgjerd Allern (UiO), Knut Heidar (UiO) og Rune Karlsen (ISF) bokenAfter the Mass Party: Continuity and Change in Political Parties and Representation in Norway.

– Tesen om «partienes svekkelse» har vært særlig sentral i den statsvitenskapelige litteraturen. Vi ønsket derfor å undersøke om dette stemte. Er det slik at partiene ikke lenger evnet å representere velgerne, forteller forsker Rune Karlsen.

Ved å sammenligne partiundersøkelser med befolkningsundersøkelser fant forfatterne at partimedlemmene i stor grad deler den samme sosiale bakgrunnen og holdningene som velgerne, og at samsvaret er bedre mellom velgere og partimedlemmer enn mellom velgere og stortingsrepresentanter.

–Våre undersøkelser viser at antakelsen om at partienes død er overdrevet. Det er lite som tyder på at politikerne ikke evner å representere velgerne, sier Karlsen.

I Aftenposten Viten kan du lese artikkel om resultatene fra boken.

Boken kan du bestille her.

Av Stoltenberg Christina Hoelgaard (c.h.stoltenberg@samfunnsforskning.no)
Publisert 2. feb. 2016 13:21 - Sist endret 29. nov. 2021 09:53