Evaluering av assistert retur

Tilbud om assistert retur for avviste asylsøkere er viktig for å oppfylle regjeringens innvandringspolitikk. To nylig publiserte rapporter har sett nærmere på virkninger og resultater vedrørende returprogrammene.

Om man får avslag på søknad om beskyttelse eller opphold på annet grunnlag i Norge, er personen pålagt å forlate landet innen en tidsfrist fastsatt av norske myndigheter. I 2015 valgte ca. 1200 personer å forlate Norge frivillig. De fikk da søknadsassistanse, reisestøtte og for noen landbakgrunner, en sum til å starte på nytt. Returnerer man ikke frivillig, kan det resultere i tvangsutsendelse av politiet – uten støtte og med gjeld etter påløpte kostnader for uttransportering.

Myndighetene ønsker stadig ny kunnskap rundt ordningen med assistert retur siden det er mange som velger ikke å benytte seg av den. I tillegg viser undersøkelser at en del som faktisk bruker ordningen, bare returnerer til hjemlandet for så å dra videre til et annet land som oppfattes trygt, eller å reemigrere til Europa. For norske myndigheter er det veldig interessant å vite hvordan ordningen med assistert retur fungerer, hva er det som ikke fungerer og hvilke elementer har forbedringspotensial.

Institutt for samfunnsforskning har sammen med Christian Michelsens Institutt, PRIO og Universitetet i Bergen nylig gjort en evaluering av retur-programmene som eksisterer for henholdsvis Afghanistan, irakisk Kurdistan, Etiopia og Kosovo. Det ble gjort mange interessante funn i de ulike rapportene som myndighetene nå tar med seg i det videre arbeidet.

Les rapporten (engelsk):

Programmes for assisted return to Afghanistan, Iraqi Kurdistan, Ethiopia and Kosovo: A comparative evaluation of effectiveness and outcomes (CMI)

Les rapporten (nynorsk):

Assisterte returprogram til Afghanistan, Irakisk Kurdistan, Etiopia og Kosovo. Korleis gjekk det? Ei samanliknande evaluering av verknad og resultat (CMI)

Les Institutt for samfunnsforskning sin rapport her (engelsk):

Why go back? Assisted return from Norway

Av Kari Brun Ågotnes
Publisert 3. mai 2016 12:33 - Sist endret 7. sep. 2017 11:18