Dansker ser til Norge i utformingen av ytringsfrihetskommisjon

Socialistisk Folkeparti i Danmark foreslår denne uken å nedsette en ytringsfrihetskommisjon. Status for ytringsfriheten i Norge, som er et Fritt Ord-finansiert forskningsprosjekt ved ISF, blir framhevet som en mulig modell å følge.

I en nyhetsartikkel i Jyllands-Posten 13. februar kommer det fram at Socialistisk Folkeparti (SF) i Danmark ønsker å nedsette en ytringsfrihetskommisjon som kan ta for seg ytringsfrihetens betingelser i Danmark.

– Grensene for ytringsfrihet har blitt mer restriktive de senere årene. Vi foreslår derfor at en kommisjon skal nedsettes og gjennomgå utfordringene som finnes, slik at vi kan komme med et kvalifisert utgangspunkt for hvordan vi styrker ytringsfriheten, sier partiformann Pia Olsen Dyhr i SF til Jyllands-Posten.

Arnfinn H. Midtbøen, forsker ved Institutt for samfunnsforskning (ISF) og prosjektleder for et tilsvarende norsk forskningsprosjekt om ytringsfrihet, er også intervjuet i Jyllands-Posten. Han framhever prosjektets interessante funn tilknyttet den norske befolkningens holdninger til ytringsfrihet.

– Det er enormt viktig å se på hvordan alminnelige mennesker ser på ytringsfrihet og den offentlige debatten, som i dag i stor grad styres av den politiske og akademiske eliten. Det vil gi en mer informert debatt, sier Midtbøen til Jyllands-Posten.

Status for ytringsfriheten i Norge er navnet på det norske forskningsprosjektet som tar for seg ytringsfrihetens vilkår, og ledes av ISF på oppdrag fra Fritt Ord. I den forbindelse ble ISF-rapporten lansert på et seminar hos Fritt Ord i januar, hvor hovedfunnene fra forskningen ble presentert og debattert.

Av Eirin Nilsen
Publisert 15. feb. 2016 13:01 - Sist endret 26. sep. 2019 09:03