UiB har etablert base hos Institutt for samfunnsforskning i Oslo

-Det eksisterer allerede et faglig samarbeid mellom vårt institutt og Universitetet i Bergen og Uni Research, og vi gleder oss til å utvide og forsterke det gode samarbeidet. Jeg ønsker Bergensmiljøet hjertelig velkommen til Munthes gate, sier direktør Ann-Helén Bay ved ISF. 

Stein Rokkan var med og etablerte ISF
Samhørigheten mellom Institutt for samfunnsforskning og samfunnsforskningen i Bergen er ikke av ny dato. Den kan føres helt tilbake til etableringen av norsk samfunnsforskning, og til starten på karrieren til en av Norges fremste samfunnsforskere, Stein Rokkan.
Rokkans hovedbase som vitenskapsmann var Universitetet i Bergen, hvor han var professor fra slutten av 50-tallet og fram til sin død i 1979. Men Rokkans «formative years» - de var ved Institutt for samfunnsforskning. Rokkan var en av entreprenørene bak etableringen av instituttet, og han var i flere år forskningsleder ved ISF.

Arven fra Stein Rokkan kan avleses i den faglige profilen og porteføljen til Universitetet i Bergen, til Uni Rokkansenteret, til Institutt for samfunnsforskning, óg ikke minst i det faglige samarbeidet mellom Bergensmiljøet og ISF.

Samarbeid om valgforskning
Valgforskningsprogrammet ble  etablert i 1957 av Stein Rokkan og Henry Valen. Programmet eksisterer fortsatt, og har siden 1967 vært ledet fra Institutt for samfunnsforskning. Det foregår et utstrakt samarbeid mellom ISF og valgforskningsmiljøet i Bergen, blant annet knyttet til lokalvalgundersøkelsene.

Forskning på demokrati, velferdsstaten og trygdeordninger
Rokkan var også ledende i forskning på utviklingen av demokratiske samfunn i Vest-Europa. Her samarbeidet han tett med Stein Kuhnle, som tok denne tradisjonen inn i forskning på velferdsstaten. Forskning på velferd og trygdeordninger står sentralt både i Bergen og ved ISF. Blant annet har både ISF og Økonomisk institutt ved Universitetet i Bergen langsiktig finansiering fra Forskningsrådet for å utføre trygdeforskning.

Samarbeid på sivilsamfunn og frivillig sektor
Forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor er det største pågående samarbeidsprosjektet mellom de to miljøene. Kulturdepartementet bevilget i 2008 midler til et 5-årig forskningsprogram som skulle drives i samarbeid mellom Uni Rokkansenteret og ISF. Programmet har vært en stor suksess, og har blitt forlenget med 5 nye år.

 Her kan du lese UiBs nyhetsmelding

Av Hammer Ann-Elisabeth (a.e.hammer@samfunnsforskning.no)
Publisert 7. jan. 2015 14:03