Svært god anmeldelse av «Profesjonshistorier» i Morgenbladet

- Fra Rune Slagstads og Jan Messels betydningsfulle verk stiger det frem et land der helseprofesjonene vil bli enda mer dominerende enn i dag, flankert av revisjons- og advokatkontorer.

Slik lyder ingressen til Espen Søbyes anmeldelse av Slagstad og Messels «Profesjonshistorier» i Morgenbladet 9-15. januar.

Anmelderen setter av rikelig med plass innledningsvis til en gjennomgang av Slagstads bakgrunn som «akademisk vagabond» (Francis Sejersteds karakteristikk). Hans evne og vilje til polemikk hylles med referanse til bokens innledning, hvor den «70 år gamle polemikeren» løfter frem hvordan begge maktutredningene lot være å undersøke profesjonenes makt, «og slikt formulerer han på en måte som ikke etterlater den sløveste leser i tvil om at dette var en svakhet».

Til tross for kritikk av enkelte artiklers vanskelige og lite informative undertitler, samt en angloamerikansk dominans i den seksti sider lange litteraturlisten, mener anmelderen at «det er sjelden en bok i like stor grad som denne bidrar til fornyet realitetsorientering ved å beskrive nye realiteter på bakken».

Trygve Gulbrandsens «svært lesverdige» kapittel om revisorenes bakromsmakt blir omtalt som en velskrevet artikkel som vil fylle kunnskapshull hos de fleste.

Les mer om boken her (Pax.no)

Av Denstad Katrine (katrine.denstad@samfunnsforskning.no)
Publisert 16. jan. 2015 14:51