Strenge danske strakstiltak mot flyktninger

Knapt en måned er gått siden Danmark fikk ny regjering, og det første store grepet er gjennomført – Danmark skal bli mindre attraktivt for flyktninger og asylsøkere. Dette har skapt debatt.

Det danske Folketinget vedtok forrige fredag en rekke strakstiltak som vil få store konsekvenser for flyktninger og asylsøkere som kommer til Danmark. Disse strakstiltakene var utarbeidet og ble presentert av Danmarks nye regjering (klar etter valget i juni). De kan leses her.

I valgkampen understreket statsminister Lars Røkke Rasmussen at innvandringspolitikken kom til å bli betydelig endret om han og partiet Venstre kom i posisjon. Den nye danske regjeringen har nå startet gjennomføringen av innstramningene i innvandrings- og integreringspolitikken som alle partiene i «blå blokk» støttet under valgkampen. Regjeringen er klar på at formålet med de nye strakstiltakene er å gjøre Danmark mindre attraktiv for flyktninger og asylsøkere, samt å gjøre det mer attraktivt for dem å jobbe.

Innstramningstiltakene er strenge og vil få store konsekvenser både for nylig ankomne mennesker på flukt og for de som allerede er her. I Danmark går nå debatten om hvorvidt tiltakene er tuftet på synsing eller fakta. Kritikerne hevder at internasjonal forskning viser at nivået på sosiale ytelser i liten grad påvirker hvilket land man søker asyl i. En av forskningsrapportene som trekkes frem i danske medier er rapporten «Why Norway» skrevet av Jan-Paul Brekke og Monica Five Aarset.

Kritikerne trekker også i tvil hvorvidt tiltaket vil få vesentlig flere flyktninger i arbeid.  Å få jobb som flyktning, uten dansk språk, kanskje uten kompetanse og med diverse andre begrensninger sammenlignet med andre nasjonale arbeidstagere, er ingen liten sak. Det er heller ingen overordnede planer for dem som da likevel faller utenfor.

Axel West Pedersen, Forsker I ved Institutt for samfunnsforskning, har jobbet mye med velferdspolitikk. Han har følgende kommentar til det som skjer i Danmark så raskt tid etter regjeringsskiftet:

– Danmark slår nå igjen inn på en linje med åpenlys diskriminering av nyankomne innvandrere i velferdsstaten. Stønadssatsene i den nye integrasjonsytelsen er ekstremt lave, og vil føre til uverdige levekår blant mottakerne. Å ta ytelser som barnetrygd og alderspensjon fra mennesker som kommer til Danmark som flyktninger, er tiltak som kan være i strid med FNs flyktningekonvensjon, avslutter West Pedersen.

Av Kari Brun Ågotnes
Publisert 10. juli 2015 14:20 - Sist endret 10. des. 2018 15:18