Skal se på norske toppledere og deres holdning til samfunnet

For første gang på 15 år skal norske toppledere og deres holdninger til det norske samfunnet granskes.

Undersøkelsen skal blant annet se på om finanskrise, EU-krise, økt migrasjon og innvandring har påvirket norske toppledere.

-Vi ønsker å kartlegge om disse store endringene har påvirket norske topplederes syn på vesentlige stridsspørsmål i norsk offentlig debatt. Topplederne tar viktige beslutninger innenfor sine sektorer, og summen av alle disse beslutningene kan ha store konsekvenser for den videre utviklingen av det norske samfunnet, sier prosjektleder Trygve Gulbrandsen ved Institutt for samfunnsforskning.

Vil finne ut om lederne støtter den norske modellen

- Vi håper å få frem hva lederne i dag mener om velferdsstaten, distriktspolitikken, samarbeidet i arbeidslivet, likestillingen og forholdet mellom stat og privat. Spørsmålet er om lederne fremdeles støtter hovedtrekkene i det som ofte kalles den norske modellen, eller sprekker denne oppslutningen opp, sier Gulbrandsen.

Forskerne skal også undersøke hvordan forholdet mellom ledersjiktet og vanlige borgere er. 

 Favner et bredt spekter av ledere

 -Statistisk sentralbyrå har trukket ut det konkrete utvalget blant lederne. I næringslivet blir de største virksomhetene trukket ut, og størrelsen er målt både etter omsetning og antall ansatte, sier Gulbransen.

Antar at andelen kvinnelige ledere har økt

-Det blir svært interessant å se om andelen kvinnelige ledere i utvalget har endret seg siden forrige undersøkelse i 2000. På bakgrunn av kvoteringsloven er det rimelige å vente at andelen kvinnelige ledere har økt, sier Trygve Gulbrandsen.

Av Hammer Ann-Elisabeth (a.e.hammer@samfunnsforskning.no)
Publisert 20. apr. 2015 10:12