Rapportlansering om lokaldemokrati og kommunesammenslåinger

Hvordan kan folkevalgte sette dagsorden, peke på løsninger og mobilisere oppslutning? Hvilke utfordringer knytter seg til folkevalgt lederskap og medvirkning i sammenslåingsprosesser og i sammenslåtte kommuner? Hvordan få til godt et folkevalgt lederskap?

Det nordiske prosjektet «Lederskap og demokratitiltak» avsluttes i disse dager, og lansering av FoU-rapporten skjer 12. oktober i regi av KS. Institutt for samfunnsforskning har ledet prosjektet ved prosjektleder Marte Slagsvold Winsvold, og hun har hatt med seg forskerne Signe Bock Segaard og Jo Saglie fra ISF, forskere fra UiO, NIBR, samt forskere fra Finland, Sverige og Danmark.

Prosjektleder Marte Slagsvold Winsvold forteller følgende om rapporten:

- For å sikre et godt lokaldemokrati i nye sammenslåtte kommuner kan det være nødvendig å styrke det politiske lederskapet, samt å etablere kanaler og mekanismer som gjør at innbyggerne opplever at de blir hørt og at de har mulighet til å påvirke i lokalpolitiske prosesser. Den danske strukturreformen ble kritisert for å ha oversett utfordringene knyttet til politisk lederskap og innbyggerdeltakelse. Rapporten fokuserer på nettopp disse to forholdene, og håpet er at den dermed kan bidra til at politisk lederskap og innbyggerdeltakelse blir viet nødvendig oppmerksomhet i den norske strukturreformen.

Du kan høre Slagsvold Winsvold fortelle mer og presentere resultater fra rapporten "Politisk lederskap og innbyggermedvirkning i kommunesammenslåingsprosesser" på frokostseminaret 12. oktober fra kl. 08.30 - 10.00 i KS Agenda møtesenter.

Av Stoltenberg Christina Hoelgaard (c.h.stoltenberg@samfunnsforskning.no)
Publisert 7. sep. 2015 14:11 - Sist endret 9. juli 2019 14:50