Nytt politisk landskap i nabolandet

Da er det klart; det ble blått flertall i Danmark. Den blå blokken vinner imidlertid regjeringsmakten med noe bismak for Venstre og Løkke Rasmussen.

Selv om Venstre gjorde et dårlig valg nå, er det antagelig enighet om at Venstres leder Lars Løkke Rasmussen blir ny statsminister. Men dit er det langt. Venstre gikk nemlig kraftig tilbake i valget og er nå ikke det største parti på den borgerlige siden. Det er Dansk Folkeparti etter at alle stemmer er talt opp – noe overraskende for mange, og også for Dansk Folkeparti som nå står med sterke kort i de neste dagers regjeringsforhandlinger.

Det er imidlertid fortsatt en del uavklarte punkter mellom partiene på blå side, så en regjeringsplattform er nok på plass først etter noen runder med forhandlinger. Signe Bock Segaard, forsker hos Institutt for samfunnsforskning (ISF), mener det blir interessant å se hvordan den nye regjering i Danmark kommer til å se ut:

– Det blir spennende å se om Dansk Folkeparti kommer med i en ny regjering ledet av Venstre. Maktforholdet mellom de to partiene har jo endret seg markant og det er klart at Dansk Folkeparti vil bruke sin styrke til å få gjennomslag på sine viktigste merkesaker. Blant annet vil de ha strengere innvandringspolitikk, de vil kjempe for å innføre en stram grensekontroll og de ønsker også vekst i offentlig sektor hvilket Venstre inntil nå har vært imot, sier Segaard. 

– Samtidig er partiet klare på at de søker makt, ikke nødvendigvis regjeringsdeltakelse. Dermed vil de nok ikke være altfor smidige i forhandlingene heller. Så blir det da hvorvidt Dansk Folkeparti vil trives som et støtteparti. Når det gjelder statsministerposten er det nok imidlertid utfordrende å få flertall for andre enn Løkke Rasmussen, fortsetter hun.

Signe Bock Segaard ser også for seg at Venstre kan styre som mindretallsregjering, selv om det blir vanskelig.

– De siste fire årene har vi sett at dansk politikk på mange områder er blitt formet gjennom brede forlik – på tvers av blokkene – ikke så blått/rødt-orientert som vi er vant med i Norge. Thorning-Schmidt og sosialdemokratene har i sitt regjeringssamarbeid med Radikal Venstre dratt mer mot midten, og særlig i den økonomiske politikken har de inngått politiske avtaler med den borgerlige siden.

Segaard avslutter med å si at det også finnes en åpning for andre regjeringssammensetninger. Det er nemlig også mulig, men kanskje mindre sannsynlig, at Venstre går sammen med de to andre og mindre borgerlige partier, Konservativ Folkeparti og Liberal Alliance. Dansk Folkeparti vil da føre en aktiv og innflytelsesrik politikk fra yttersiden som støtteparti. Det gjenstår å se hva resultatet av forhandlingene bak de lukkede dører blir.

En god oppsummering av det danske valget kan du lese i denne artikkelen på nrk.no.

Av Stoltenberg Christina Hoelgaard (c.h.stoltenberg@samfunnsforskning.no)
Publisert 19. juni 2015 14:01