Misforståelse i utvalgsprosedyre

I valgkampens hete ble et brev fra fylkesmennene, tiltenkt et spesifikt utvalg, sendt til flere personer enn opprinnelig planlagt. Noen har reagert på dette.

I forrige uke sendte flere fylkesmenn, på oppdrag fra IMDi, ut et brev til norske innvandrere. Hensikten med brevet var å få innvandrere til å bruke stemmeretten; ikke alle vet at de kan stemme hvis de har bodd i Norge tre år eller mer. Institutt for samfunnsforskning (ISF) ble involvert ved at vi ønsket å evaluere virkningene av en slik form for direkte kommunikasjon med potensielle velgere. IMDi og ISF samarbeidet om personutvelgelsen og utsendelsen av brevet.

Nærmere 20 000 brev ble sendt ut. Imidlertid ble brevet også sendt til 136 personer utenfor definert kategori – personer som kan ha brukt stemmeretten sin i mange år. ISF kan bare beklage dette, og har forståelse for at noen føler seg støtt over å ha mottatt et brev som man helt klart ikke er i målgruppen for. Instituttet vil gjøre det vi kan for å unngå lignende uhell fremover.

Av Stoltenberg Christina Hoelgaard (c.h.stoltenberg@samfunnsforskning.no)
Publisert 16. sep. 2015 09:08