Medborgerskap på dansk

Hvilke krav er det legitimt å stille til et lands nykommere for å sikre inkludering og velferdsstatens bærekraft?

Professor Per Mouritsen var denne uken invitert til et forkostseminar hos ISF for å fortelle om boken «En plads i verden: Det moderne medborgerskab» (2015). Den tar for seg problemstillinger som er høyst aktuelle i en tid preget av flyktningstrømmer. Mouritsen diskuterer blant annet hva det betyr å være medborger i en velferdsstat og hvilke rettigheter og plikter dette innebærer.

Seminaret ble avsluttet med en spennende diskusjon om konsekvenser av flerkulturell innvandring til Skandinavia og forutsetningene for å opprettholde inkluderende velferdsstater.

Ordstyrer og ISF-forsker Arnfinn H. Midtbøen forteller at seminaret ble arrangert i forbindelse med oppstarten av et nytt forskningsprosjekt hvor han selv skal delta, sammen med prosjektleder Marta Bivand Erdal fra PRIO, Grete Brochmann fra UiO, Per Mouritsen fra Universitetet i Aalborg og Pieter Bevelander fra Malmö Universitet. Forskerne skal undersøke hvilke sammenhenger det er mellom statsborgerskapslovgivning i skandinaviske land og opplevelsen av tilhørighet og fellesskap.

Midtbøen oppsummerer arrangementet som vellykket og forteller:
– Mouritsens bok er svært aktuell i en tid hvor europeiske samfunn står ovenfor utfordringer knyttet til hvordan man kan integrere innvandrere og opprettholde velferdsstater i en tid preget av flyktningkrise. Seminaret marker også en god start på prosjektet, som vi gleder oss til å komme i gang med.

Les mer om prosjektet her.

 

 

 

Publisert 26. nov. 2015 14:17 - Sist endret 26. feb. 2024 18:21