Ingrid Lønrusten Rogstad disputerer

Ingrid Lønrusten Rogstad disputerer med avhandlingen "Tweets that matter. Politisk kommunikasjon i et nytt medielandskap".

Ingrid har vært stipendiat ved Institutt for samfunnsforskning og har avlagt doktorgraden ved Institutt for statsvitenskap, Universitet i Oslo. Prøveforelesningen finner sted torsdag 26. Mars, i Forsamlingssalen, Harald Schjelderups hus. Kl. 10.15-11.00. Tittelen på prøveforelesningen erSosiale medier og teoretiske perspektiver på partidemokrati.

Sosiale medier skaper nye eliter

En gruppe med samfunnsengasjerte og medievante unge mennesker bruker sosiale medier som en snarvei til offentligheten.

Twitter blir ofte beskrevet som en plattform for de få, en plattform for elitene, men en ny avhandling i statsvitenskap bidrar til å nyansere dette inntrykket. Ingrid Lønrusten Rogstad finner at Twitter bidrar til å løfte frem nye stemmer. Blant de mest innflytelsesrike i den norske Twitter-sfæren er politiske aktivister, bloggere, komikere og helt ukjente Twitter-brukere, mens representanter for det man kan kalle tradisjonelle politiske eliter, som kjente journalister og politikere, glimrer med sitt fravær. Avhandlingen viser altså at Twitter fungerer som en alternativ rekrutteringsarena for nye, offentlige stemmer.

Sosiale medier gjør det mulig for hvem som helst å kommunisere offentlig. Tidligere var man avhengig av tradisjonelle massemedier for å nå ut i offentligheten, men i dag kan hvem som helst nå ut, uten å måtte forholde seg til massemedienes prioritering. For å nå opp i dagens hybridiserte og uoversiktlige medielandskap, må man imidlertid beherske formen i de nye medieplattformene. – Studien min viser at en gruppe av samfunnsengasjerte, meningssterke og gjerne unge, mennesker, klarer dette best. Fellesnevneren for disse er at de byr på seg selv og er fremoverlente, samt at de gjerne benytter humor og sarkasme, sier Rogstad.

Avhandlingen viser at sosiale medier som Facebook og Twitter, representerer en alternativ vei ut i offentligheten, men studien finner også at tradisjonelle medier fremdeles har svært stor offentlig definisjonsmakt. Det politiske innholdet som preger sosiale medier, er i stor grad nyhetsinnhold fra tradisjonelle massemedier som blir kommentert og diskutert. I dagens komplekse medielandskap fremstår de tradisjonelle massemediene fremdeles som de viktigste og mest pålitelige kildene til informasjon.
Mer informasjon om disputeringen finner du her.

Av Stoltenberg Christina Hoelgaard (c.h.stoltenberg@samfunnsforskning.no)
Publisert 13. mars 2015 14:11