Boklansering: Norsk arbeidsliv i turbulente tider

Globalisering, omstilling og konkurranse er stikkord som ofte brukes for å beskrive utviklingen av det norske arbeidslivet siden 1990-tallet. 
 

Boka tar opp utviklingen blant virksomheter i norsk økonomi fra slutten av 1990-tallet til 2012, og ser på om de tilpasningene de gjør er et resultat av globalisering og produkt- og faktormarkedskonkurranse. 

Gjennom EØS-avtalen fikk EUs utvidelser på 2000-tallet stor betydning for arbeidstilbudet i Norge. Finanskrisen i 2008 utløste også turbulente tider i internasjonal økonomi. Fokuset i denne boken er på arbeidsplassene, og i hvilken grad fenomener som assosieres med globalisering og konkurranse har betydning for virksomheter og arbeidstakere. 

-Utviklingen de siste 10-15 årene er viktig for å forstå hvor vi er i dag, og ikke minst hvilke utfordringer vi står overfor ved fremtidige omstillinger av norsk økonomi. Disse vet vi vil komme, sier redaktør av boka, Harald Dale-Olsen, som er forsker ved Institutt for samfunnsforskning.

Forfatterne i boken forsøker blant annet å svare på spørsmålene:

  • Er arbeidslivet mer fleksibelt i dag enn for 10 år siden?

  • Har finanskrise og økt arbeidsinnvandring svekket de kollektive institusjonene i Norge?

  • Finner vi tegn på at det norske arbeidsmarkedet er mer segmentert etter finanskrisen enn før?

  • Har globalisering og konkurranse medført økt bruk av resultatlønn til ansatte og ledere?

  • Har den norske omstillingsevnen blitt svekket over tid?

  • Medfører globalisering og konkurranse hyppigere nedbemanninger?

  • Skaper virksomhetsinterne reorganiseringer og omstillinger høyere sykefravær?

Analysene som presenteres er i hovedsak basert på data fraArbeids-og bedriftsundersøkelsen (ABU) 2012, men utnytter også data fra tidligere undersøkelser i 1997 og 2003. Dette gir unike data som kombinerer surveydata og registerdata, som til sammen gir omfattende informasjon om både virksomheter og ansatte. Boka er et resultat av samarbeid på tvers av institusjoner og miljøer og involverer forskere fra Institutt for samfunnsforskning, Frischsenteret, Fafo Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning, og Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo.

Boken utgis på Gyldendal Norsk Forlag

Av Hammer Ann-Elisabeth (a.e.hammer@samfunnsforskning.no)
Publisert 4. mars 2015 09:00