Boklansering: For mange på trygd?

Trygdepolitikken i Norge skaper engasjement. Det samme gjorde dagens boklansering på HIOA – mange ville vite mer om forskernes funn fra samarbeidsprosjektet TREfF som har gått over flere år.

Det var lagt opp til både konferanse og resultatlansering i bokform på dagens arrangement på Høgskolen i Oslo og Akershus (HIOA). Det var helt klart stor interesse for boken «For mange på trygd?». Anders Molander ved HIOA ønsket velkommen og presenterte konferansens program.

Direktør Ann-Helén Bay ved ISF er en av redaktørene for boken. Hun startet med å snakke om de spenningene som har vært – og er – innen trygdepolitikken. Det er f.eks. fortsatt faglig og politisk uenighet om hvor mange som går på trygd her i landet, og det legger naturlig nok føringer for hvilke tiltak som skal legges til grunn fremover. Bay fremhevet de utfordringene politikerne står overfor når de skal ta beslutninger og bestemme hvilken retning trygdepolitikken bør ta.

Forsker ved ISF, Axel West Pedersen, har vært medforfatter på fire kapitler i «For mange på trygd?». Han poengterte dilemmaet med effektivitet vs. fordeling vedrørende trygdepolitikk, sett opp mot bla. likhet. West Pedersen var innom spennende tema som hvordan begrense trygdebruken og hvilke mulige tilpasninger av insentivordninger kan ev. benyttes.

Forsker ved ISF, Erling Barth, hadde et internasjonalt perspektiv. Han viste at Norge har mange uføre sammenlignet med andre land, men ikke så stor andel på trygd totalt sett. Det er også få som står utenfor arbeid eller utdanning, men av dem som står utenfor er det en stor andel som mottar trygd. Barth viste også til at det er høye sysselsettingsrater i Norge sammenliknet med andre land, også blant utsatte grupper i arbeidsmarkedet. Sammenhengen mellom uførhetsrater og sysselsettingsrater ser snarere ut til å være negativ enn positiv mellom land. I Norge tar det offentlige ansvar, mens det i mange andre land nok er familiene som må ta en større del av forsørgeransvaret.

Trekkplasteret ved dagens boklansering var professor ved universitetet i Gøteborg, Bo Rothstein. Han fokuserte på «Quality of Government», samt demokratiets og dermed samfunnets utvikling. Hva som skal til for at medborgere skal ha sosial tillit til et lands ledelse, er ikke nødvendigvis avhengig av demokratiske styringslinjer. Selve implementeringen av grunnprinsippene av velferdstankegangen er avgjørende for tilfredshet med myndighetene.

I tillegg ble annen spennende forskning fra TREfF-prosjektet presentert. Anniken Hagelund og Heidi Gjersøe pratet om NAV-veiledernes syn på arbeidslinjen og egen rolle og handlingsrom. Lars-Inge Terum reiste spørsmålet: Diskriminerer veilederne i NAV brukerne? Disse innfallsvinklene fikk kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i NAV kommentere.

Deretter ble det tid til en avsluttende diskusjon. ISF regner med stor oppmerksomhet rundt boken «For mange på trygd?». Den kan kjøpes hos Cappelen Damm Akademisk

Av Ågotnes Kari Brun (k.b.agotnes@samfunnsforskning.no)
Publisert 8. okt. 2015 09:23