Akademiet for yngre forskere

Tirsdag 29. oktober etableres et nytt akademi: Akademiet for yngre forskere. Arnfinn H. Midtbøen, forsker ved ISF, er et av tjue utvalgte medlemmer.

Akademiet for yngre forskere er et godt innarbeidet konsept i Sverige og Danmark. I Norge skal det være et tverrfaglig forum for unge forskere som er interessert i forskningsformidling og forskningspolitikk. På spørsmål om hva et slikt verv innebærer, forteller Midtbøen:

– Vi vet jo ikke helt hva dette er, det finnes jo ikke ennå, vi går ikke inn i en allerede oppbygd struktur. Vi skal finne den strukturen, og det vil være vårt ansvar som de første medlemmene. I første omgang skal vi ha en 2-dagers samling hvor vi skal bli kjent og lære om hvordan akademier i andre land er organisert. Vi må i stor grad definere hva vi skal gjøre selv.

Forskningspolitikk og forskningsformidling
Midtbøen har likevel mange ideer og forslag til hva som kan være typiske saker for akademiet:

– Når det gjelder forskningspolitikk, er jo ideen at vi skal være en relevant aktør og en stemme for unge forskere. En viktig sak kan for eksempel være karriereveier for unge forskere på universiteter eller det kan handle om likestilling og mangfoldsspørsmål til rekruttering av forskerstillinger.

Forskningsformidling er en annen viktig pilar for akademiet. Midtbøen forteller at dette blant annet kan gjøres ved seminarrekker hvor tverrfaglige spørsmål tas opp, som for om klima, gen-teknologi og folkevandring.

– Jeg jobber jo ofte tverrfaglig på ISF, men da bare innenfor samfunnsfagene. Det blir kjempespennende å tenke sammen med geologer, biologer og fysikere, sier Midtbøen.  

En stemme for instituttsektoren
Flertallet av de unge forskerne kommer fra universiteter og høyskoler. Som en av få fra instituttsektoren forteller Midtbøen at det var en viktig sak for ham å fremheve nettopp denne under intervjuene: 

– Jeg er veldig opptatt av verdien av å bevare en akademisk orientert instituttsektor i Norge. Både fordi jeg ser instituttsektoren som et sted hvor unge forskere kan komme inn i faste stillinger med doktorgrader, men også fordi jeg tror at en oppgående og akademisk instituttsektor er viktig for politikk og kunnskapsgrunnlaget for politiske beslutninger, avslutter Arnfinn Midtbøen.

Du kan lese mer om akademiet for yngre forskere her.
 
 

Av Stoltenberg Christina Hoelgaard (c.h.stoltenberg@samfunnsforskning.no)
Publisert 28. sep. 2015 14:07